Πιστοποίηση αναπηρίας και ιατρικό καθήκον

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Περί της πιστοποίησης της αναπηρίας και της σχέσης του ιατρικού επαγγέλματος με αυτήν, τα τελείως βασικά – για να γνωρίζουμε τη βάση μιας συζήτησης που χρόνια και χρόνια ξανά και ξανά γίνεται και θα γίνεται – ορίζονται ως ακολούθως*:

Η πιστοποίηση της αναπηρίας ήταν ένα καθήκον, το οποίο αρχικά (αναφερόμαστε σε μια υπόθεση που ξεκίνησε με την όποια μορφή ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και εξελίχτηκε μέχρι και τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, στις ΗΠΑ) το ιατρικό επάγγελμα δεν ήθελε να αναλάβει. Οι περισσότεροι γιατροί πίστευαν ότι η ιατρική επιστήμη δεν είχε την ικανότητα να εκτιμήσει την αναπηρία και ότι η υιοθέτηση εκ μέρους της του ρόλου πιστοποίησης θα δημιουργούσε τεράστιες εντάσεις ανάμεσα στους γιατρούς και στους ασθενείς τους.

Εντούτοις, από τη στιγμή που έγινε φανερό ότι η ιατρική πιστοποίηση θα αποτελούσε τον μηχανισμό κατανομής παροχών, το επάγγελμα ανέλαβε τον ρόλο, από τον φόβο ότι, αν δεν τον αναλάβει, η κυβέρνηση θα δημιουργούσε ένα σώμα γιατρών που ίσως θα ανταγωνιζόταν την επαγγελματική τους ιδιότητα.

Αν και είναι αλήθεια ότι συγκεκριμένα ιδρυτικά μέλη της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (American Medical Association) αρνούνταν για μια συγκεκριμένη περίοδο (19ος αιώνας) να αναλάβουν αυτό τον ρόλο, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για το ιατρικό επάγγελμα σο σύνολό του: το οποίο, στις βιομηχανικές κοινωνίες, έδειξε σφοδρή επιθυμία ιμπεριαλισμού, κυρίως, σε άλλες ιατρικές “περιοχές”, όπως η τρέλα. Έτσι, η ιατρικοποίηση της αναπηρίας ήταν (εξελίχτηκε να είναι) τόσο το προϊόν της δομικής θέσης του ιατρικού επαγγέλματος στην καπιταλιστική κοινωνία, όσο και το προϊόν των πεποιθήσεων συγκεκριμένων ομάδων γιατρών.

*Πηγή των δεδομένων που ορίζουν τη βάση συζήτησης περί της πιστοποίησης της αναπηρίας είναι (από το 1990) το βιβλίο-εργαλείο “Αναπηρία και Πολιτική”, από τον Michael Oliver, που στην ελληνική κυκλοφορεί από το 2009 (εκδόσεις Επίκεντρο).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here