Πυρά δικηγόρων κατά της κυβέρνησης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

H αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) επανέρχεται με ένταση στη δημόσια συζήτηση με τους δικηγόρους να καταγγέλλουν  την κυβέρνηση  για εμπαιγμό και να προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε πανελλαδική αποχή διαρκείας, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Όπως είναι γνωστό, η αλλαγή του ΚΠολΔ αποτελεί διακαή πόθο των θεσμών, που πιέζουν να γίνουν τροποποιήσεις δυσμενείς για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επί συγκυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου οι δικηγόροι είχαν ξεσηκωθεί , εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία  τους στο σχέδιο (γνωστό ως Χαμηλοθώρη) που προωθούσε η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και περιελάμβανε μέτρα, όπως η επιβολή των πολλαπλών κατασχέσεων, η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και η κατάσχεση της επιχείρησης εν συνόλω,  η οποία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους καθώς προβλέπει μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας.

Οι δικηγόροι διατυπώνουν και σήμερα την ίδια θέση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε στη Λαμία, υπό την προεδρία του  Βασ. Αλεξανδρή, είναι κατηγορηματικά αντίθετη «σε διατάξεις που επιχειρούν να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η προωθούμενη ρύθμιση για την αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στους πλειστηριασμούς, αποκλειστικά προς όφελος των Τραπεζών».

Μάλιστα οι δικηγόροι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπαιγμό «διότι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης  προς την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας ότι δεν θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο είχε απορρίψει εν τω συνόλω το Δικηγορικό Σώμα, εν τούτοις, στην έγγραφη πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, επανέρχεται  το θέμα της αναθεώρησης του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, με βάση,(όπως επί λέξει αναφέρεται στο κείμενο), το προηγούμενο νομοσχέδιο Χαμηλοθώρη».

Σε περίπτωση που υπάρξει αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση και προωθηθούν στη Βουλή διατάξεις του ΚΠολΔ, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των Δικηγορικού Σώματος,  που εγκρίθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του 93% των Δικηγόρων στο πανελλαδικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2014, η Ολομέλεια κρίνει ότι πρέπει να αρθεί άμεσα η αναστολή της πανελλαδικής αποχής διαρκείας.  Είχε αποφασισθεί από το  Δικηγορικό δημοψήφισμα για το προηγούμενο νομοσχέδιο και είχε ανασταλεί στις 31  Δεκεμβρίου, μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here