Ποιος είπε ότι οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς;

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι  ο γάμος χαρίζει κυρίως στους άντρες περισσότερα χρόνια ζωής. Μια νέα ολλανδο-ελβετική έρευνα  έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την αντίληψη.

Η νέα μελέτη, με τίτλο «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου και υγείας», αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι αν κανείς παντρευτεί, αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την υγεία του.

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας Ματίς Καλμίν του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Social Forces», σύμφωνα με τους «New York Times», ανέλυσε δεδομένα από ένα δείγμα 11.000 ενήλικων για μια μεγάλη περίοδο 16 ετών.

Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες, παντρεμένοι και μη, απαντούσαν σε ερωτήματα σχετικά με την υγεία τους και για το πόσοικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους.  Η νέα μελέτη δεν βρήκε ούτε ότι οι παντρεμένοι έχουν πιο γερή υγεία σε σχέση με τους ανύπαντρους, ούτε ότι η υγεία τους γίνεται σταδιακά καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου.

Αντίθετα, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν, ανέφεραν πως είχαν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο πριν παντρευτούν. Με το πέρασμα των χρόνων στο γάμο τους, η υγεία τους όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά μάλλον εμφάνισε τάσεις επιδείνωσης.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι  αν και αμέσως μετά το γάμο οι παντρεμένοι δήλωναν ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, σταδιακά αυτή η μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση άρχισε να υποχωρεί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here