Πιο κοντά οι κυρώσεις της ΕΕ για την Ιταλία

Δικαιολογημένη χαρακτηρίζουν τη λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ιταλίας τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα οποία συμφώνησαν το βράδυ της Τρίτης για να επιβάλουν κυρώσεις προς τη Ρώμη για την παραβίαση των κανόνων για το χρέος.

Η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία αν προχωρήσει απειλεί να κλιμακώσει ξανά την ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη λαϊκιστική, ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στη Ρώμη, ανοίγει τυπικά τον δρόμο για να κινηθεί η λεγόμενη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) σε βάρος της Ιταλίας επειδή δεν μείωσε το δημόσιο χρέος της το 2018. Το ιταλικό κρατικό χρέος ξεπέρασε το 132% επί του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει επισήμως την έναρξη ΔΥΕ, που θα συνοδεύεται από συστάσεις προς τη Ρώμη, όμως για να ληφθούν τα μέτρα θα πρέπει να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης. Πρώτη πιθανή ημερομηνία λήψης απόφασης είναι το συμβούλιο των υπουργών στα μέσα Ιουλίου, αν και έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν τόνισε ότι η Ρώμη δεν εφάρμοσε επαρκή μέτρα ώστε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 60% , όπως ορίζουν οι κανόνες της ευρωζώνης. Κατηγόρησε την ιταλική κυβέρνηση ότι με ορισμένες πολιτικές της «επιδεινώνει» την κατάσταση.

Νωρίτερα, χθες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τονίσει ότι προτιμά να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία, δηλώνοντας, όμως ότι «θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις που αναμένεται να αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση».

Βάσει της ΔΥΕ, η Ιταλία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους ως και 3,5 δισεκ. ευρώ. Αλλά η επιβολή των προστίμων είναι ακόμη μακρινή προοπτική, αφού θα προχωρήσει μόνο στην περίπτωση που η Ρώμη αψηφήσει επανειλημμένα στις συστάσεις των Βρυξελλών.

Από πλευράς ιταλικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον μας να καταλήξουμε σε συμβιβασμό και να εξομαλύνουμε οπωσδήποτε τις συνθήκες στην αγορά κρατικών ομολόγων», ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεσμεύθηκε να κάνει το παν ώστε να αποφευχθεί η επιβολή τιμωρητικών μέτρων από την ΕΕ.

Βέβαια, ο Τζουζέπε Κόντε έχει έναν μεγάλο αντίπαλο στο εσωτερικό και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος εμμένει στο σχέδιό του για περικοπές φόρων.

Η Ιταλία δεν εγείρει «ακόμη» απειλή για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ χθες. Ωστόσο, «έχουμε καταστήσει σαφές ότι θεωρούμε πράγματι ότι η Ιταλία κινείται προς εσφαλμένη κατεύθυνση», πρόσθεσε. «Επομένως, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γι’ αυτό», συμπλήρωσε ο λουξεμβουργιανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here