“Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν”: Πρέπει να γίνει χαμός, να γίνει πανικός!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ο κόσμος μας ο ρατσιστικός και απροσπέλαστος στους κοινωνικά ευάλωτους, μέσα από το απελευθερωτικό βλέμμα ιδωμένος ενός παιδιού με κινητική αναπηρία. Όλα τα δεδομένα “δείχνουν” ότι πρόκειται για την μακράν πιο απελευθερωτική/ ανεβαστική (high) παράσταση με θέμα της την “κοινωνική εμπειρία” της αναπηρίας που έχει ουδέποτε “ανέβει” στην παιδική θεατρική των νεοελλήνων σκηνή.

Ποια δεδομένα; Αρκεστείτε σε ένα προς το παρόν – είναι το χαρακτηριστικότερο – και θα επανέλθουμε. Την παράσταση με τον ωραίο τίτλο “Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν” έχουν συν-δημιουργήσει η θαυμαστά συνεπής για την αντί-ρατσιστική παρεμβατική δράση της Συντεχνία του Γέλιου και η πρωτοπόρος όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στον χώρο των αναπηρικών κινημάτων Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Άνευ της παραμικρής υπερβολής, πρόκειται για το καλύτερο δυνατό, για το ιδανικό ντουέτο συν-δημιουργών.

Από τις 14 Οκτωβρίου, λοιπόν, με δυο παραστάσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα και από τις 20 Οκτώβρη με την επίσημη πρεμιέρα, η κωμωδία “Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν” του Άγγλου συγγραφέα Roy Kift, αναμένει στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Αθήνα) αυτό που μια τόσο προχωρημένη θεατρική κωμωδία οφείλει δικαιωματικά να αναμένει: Το αδιαχώρητο! Να γίνει πραγματικός πανικός!

Κατά τα λοιπά: Τη μετάφραση/μεταφορά και σκηνοθεσία του έργου μοιράζονται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και ο ανάπηρος ακτιβιστής και σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας, ενώ τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Πρωταγωνιστούν οι: Γιώργος Κατσής, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρία Μοσχούρη, Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης.

Οι παραστάσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και για όλες, δηλαδή θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες (CAP) και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (AD).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here