ΠΙΚΠΛΑΖ: Έχουν γνώση οι φύλακες…

Tου ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Δώδεκα χρόνια ζωής δεν είναι δα και λίγα. Συγκροτούν ολόκληρη ιστορία. Με τα πάνω και τα κάτω της, τις νίκες και τις ήττες της, τις μπόλικες φάσεις εξέλιξης, ακόμα και τα παρατράγουδά της.

ΠΙΚΠΛΑΖ, πρότυπη παραλία για ανθρώπους με αναπηρία στο μέτωπο της χερσονήσου του πρώην ΠΙΚΠΑ (νυν ΚΑΑΠ) Βούλας. Σημείο αναφοράς είχε χαρακτηριστεί (και ήταν) όταν εγκαινιάστηκε λίγο καιρό πριν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς της Αθήνας. Αποτελούσε την καλύτερη δυνατή – τηρουμένων των αναλογιών και δυνατοτήτων – εφαρμογή του δουλεμένου σχεδιασμού υπό τον κωδικό τίτλο “Παραλίες για όλους” που είχε εκπονηθεί από αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ανάπτυξης και έφερε την υπογραφή του εξειδικευμένου αρχιτέκτονα μηχανικού (και συνάμα χρήστη αμαξιδίου) Γεράσιμου Πόλη. Ο σχεδιασμός δεν ήταν τυχαίος ή ευκαιριακός, περιελάμβανε μακρά ερευνητική δουλειά, και ανταλλαγή εμπειριών με ειδικευμένους επί του θέματος επιστήμονες του εξωτερικού.

pikplaz

Διόλου τυχαίος ή ευκαιριακός σχεδιασμός, εξ’ ου και η ανθεκτικότητα ή αλλιώς η μακρά ιστορία της ΠΙΚΠΛΑΖ. Την οποία από το 2005 και μετά, ως μέρος του ευρύτερου “φιλέτου” που αδιαμφισβήτητα είναι η όλη χερσόνησος του ΠΙΚΠΑ, επιβουλεύτηκαν κάμποσοι. Τουλάχιστον δυο από τα λεγόμενα “σχέδια αξιοποίησης” που επιχειρήθηκε να τεθούν σε διαδικασία δημόσιας συζήτησης με πρωτοβουλίες της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα (Ε.Τ.Α.) είναι σε γνώση του υπογράφοντα – μεταξύ 2005 και 2008 – ενδεχομένως να υπήρξαν και άλλα.

Σε γενικές γραμμές, τα σχέδια αναφέρονταν σε δημιουργία πρότυπου κέντρου αποκατάστασης με ταυτόχρονη τουριστικού – επιχειρηματικού αξιοποίηση της πρόσβασης στο υγρό στοιχείο και λοιπά γνώριμα της ελληνικής ιδιαιτερότητας επιχειρηματικά “μεγαλεπήβολα”. Πάντα, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, προσέκρουαν στην διατυπωμένη από πλευράς αναπηρικών φορέων ανάγκη διατήρησης του πρότυπου χαρακτήρα της ΠΙΚΠΛΑΖ. Ήταν η δική τους δικαιωματική παραλία, η μοναδική εντός λεκανοπεδίου ανάσα πρόσβασής τους στο υγρό στοιχείο.

Μέσα στα χρόνια, χρόνο με τον χρόνο, κτίστηκε μια βασική τεχνογνωσία διαχείρισης της ΠΙΚΠΛΑΖ από τους αναπηρικούς φορείς. Δυο μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο) κάθε χρόνο, και κάθε επόμενο χρόνο λίγο πιο ώριμα από τον κάθε προηγούμενο, η παραλία προσέφερε οργανωμένες υπηρεσίες, οργανωμένη απόλαυση.

Δημιουργήθηκαν παρέες που διαρκώς διευρύνονταν, έγιναν μικρά και μεγαλύτερα γλέντια, άνθρωποι με αναπηρία, φίλοι και οι οικογένειές τους απόλαυσαν το δικαίωμα της θερινής χαλάρωσης όχι ως εμπειρία κατ’ εξαίρεση αλλά ως μόνιμη συνήθεια. Όπως πρέπει σε όλα τα δικαιώματα ώστε η άσκησή τους να είναι αληθινή και όχι προσχηματική.

Φέτος; Με την οικονομική ασφυξία πανταχού παρούσα; “Έχουν πιστωθεί κάποια χρήματα, πολύ λιγότερα από πέρσι, αλλά κάνουμε τα πάντα ώστε η ΠΙΚΠΛΑΖ να λειτουργεί ρολόι”: Ο αντιπρόεδρος του διαχειριστή της παραλίας πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών κύριος Σοφοκλής Αλέπης είναι σχεδόν κάθε μέρα παρών από την 13η Ιουλίου που η ΠΙΚΠΛΑΖ άνοιξε για φέτος τις πύλες της. Δεν του ζητάμε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της “λειτουργίας ρολογιού” φαίνεται με γυμνό μάτι. Η παραλία είναι γεμάτη, στο full και η χρήση του αναβατορίου, γέλια, απόλαυση, χαλάρωση, ζωή. “Η ΠΙΚΠΛΑΖ έχει πλέον καταχωρηθεί στο νου εκατοντάδων ανθρώπων με αναπηρία, των οικογενειών και των φίλων τους ως  κεκτημένο” η απολογιστική φράση δια στόματος αντιπροέδρου τα λέει όλα.

Και του χρόνου; Υποχρεωτικό το ερώτημα σε εποχές … δημιουργικής (;) ασάφειας όπως η τρέχουσα. “Για του χρόνου ήδη ξεκίνησε να τρέχει προγραμματισμός ώστε η ΠΙΚΠΛΑΖ να αναβαθμιστεί περαιτέρω. Σε πυλώνα όχι μόνο αναψυχής αλλά και ευρύτερα πολιτισμού”. Πιο συγκεκριμένα;  “Είναι νωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες, ποτέ δεν γίνονται ανακοινώσεις την περίοδο της προπαρασκευής, στα προγραμματιζόμενα περιλαμβάνονται έως και συνεργασίες κλίμακας με πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού”. Δεν επιμένουμε για περισσότερες λεπτομέρειες. Έχουν γνώση οι φύλακες…

Οι επιβουλευόμενοι το “φιλέτο” ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί, επενδύοντας στη συγκυρία ώστε να το καρπωθούν και “αξιοποιήσουν”. Θεμιτή η κάθε επιχειρηματική επιδίωξη, για να μην παρεξηγιόμαστε, μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μοιάζει (και) ρεαλιστική. Διότι αναλαμβάνουν πλέον να το αξιοποιήσουν οι πλέον δικαιωματικοί νομείς του – με αγωνία αναμένουμε ενημέρωση επί του πλήρους για τον χρόνο που έρχεται σχεδίου τους – διαθέτοντας αντικειμενικά κάτι επιπρόσθετο σε σχέση με όλους τους άλλους υποψηφίους: Την πραγματική γνώση των αναγκών τους και την δωδεκαετή πολύτιμη διαχειριστική εμπειρία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here