Πικετί: Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της. Να μη δίνει μαθήματα

«H Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της. Δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες», τονίζει ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί , εκτοξεύοντας πυρά κατά της Γερμανίας για τη στάση της στο ελληνικό ζήτημα.

«Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών», εκτιμά ο Πικετί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Ο Γάλλος οικονομολόγος υπενθυμίζει ότι πρόβλημα χρέους δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές  χώρες. Όπως επισημαίνει «χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναπόφευκτη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο δημοκρατικό θεσμό, ο οποίος θα αποφασίσει για το επιτρεπτό όριο χρέους ώστε να αποφευχθεί μια νέα αύξησή τους. «Θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here