Ποιοί και πώς βαφτίζουν τους κυκλώνες – Θα βάζουν γράμματα ελληνικού αλφαβήτου όταν εξαντληθούν οι λίστες

Οι τροπικές καταιγίδες βαφτίζονται από διάφορα κέντρα προειδοποίησης με όνομα που μένει μέχρι τέλους του φαινομένου ώστε να διευκολύνονται οι επικοινωνίες . Το  όνομα έχει ως σκοπό να μειώνει τη σύγχυση  καθώς στη διάρκεια του φαινομένου μπορεί να προκύψει και δεύτερο παρόμοιο φαινόμενο  στην ίδια περιοχή.

Οταν μια καταιγίδα έχει ανέμους ταχύτητας μεγαλύτερης των 33 κόμβων ή 61 χλμ την ώρα, αυτομάτως βαφτίζεται με ένα όνομα προς συνεννόηση των ειδικών διεθνώς.

Αρχικά πριν το 1900 είχε καθιερωθεί να  ονομάζουν αυτά τα απειλητικά φυσικά φαινόμενα με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου -υπήρχε τότε και ένα ρεύμα φιλελληνισμού εν γένει στον πλανήτη (τωρα αυτό θα ισχύσει μόνον αν εξαντληθούν οι λίστες των ονομάτων) Εκείνη την εποχή όλοι έκαναν βασικά ό,τι ήθελαν.  Στην Αυστραλία για παράδειγμα ο υπεύθυνος ονοματοδοσίας άρχισε κάποια στιγμή να δίνει στους κυκλώνες το όνομα των πολιτικών που αντιπαθούσε και γενικά ο καθένας λειτουργούσε κατά βούληση -ο διάδοχός του έδινε τα ονόματα της συζύγου του ή της γυναίκας κάποιου συνεργάτη του.

Γενικά πάντως ονόμαζαν τοτε το φαινόμενο με την ονομασία της περιοχής που επληττε ή απειλουσε ή  από το όνομα του αγίου που εόρταζε εκεινη την ημέρα. Γύρω στο 1890 καθιερώθηκε σταδιακά να δίνεται όνομα από μια εκ των προτέρων καθορισμένη  λίστα ονομάτων  με τη σειρά. Το σύστημα ατόνησε γυρω στο 1910 αλλά ξανατέθηκε σε εφαρμογή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1947 στο Μαϊάμι άρχισαν να βαφτίζουν τους κυκλώνες του βόρειου Ατλαντικού με το φωνητικό αλφάβητο του στρατού (Able-Baker-Charlie-κ.ο.κ.) Το 1950 αντιμετώπισαν ταυτόχρονα τρεις ανεμοστρόβιλους και αυτό προκάλεσε σύγχυση και αποφασίστηκε να χρησιμοποιούν την ονοματοδοσία της Αεροπορίας  Το 1952 εισήχθη ένα νέο διεθνές φωνητικό σύστημα (Alpha-Beta-Charlie-κ.ο.κ.) που προκάλεσε νέα σύγχυση στην ονοματοδοσία. Οπότε το 1953 οι Αμερικανοί αποφάσισαν να δίνουν γυναικεία ονόματα  για να ξεμπερδεύουν αλλά ίσως και για να βγάζουν το άχτι τους. Το 1979 αποφασίστηκε να εναλλάσσονται με ανδρικά ονόματα όπως έκαναν και οι Αυστραλοί από το 1975.

Από το  2000 οι τροπικοί κυκλώνες στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό ονομάζονται με βάση μια λίστα με ασιατικά ονόματα, από χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογιας (τα περισσότερα είναι ονομασίες λουλουδιών, δένδρων, πουλιών ή και τροφίμων) και η λίστα ρολάρει αλφαβητικά με βάση τις χώρες.

Γενικά, από το  1978, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας του ΟΗΕ στον οποίο μετέχουν 120 χώρες κατέληξε σε καταλόγους με ονομασίες προσδιορισμένες εκ των προτέρων για τα επόμενα 6 χρόνια για κάθε περιοχή στους ωκεανούς του κόσμου.

Στην περιοχή του Ατλαντικού και Ειρηνικού κυριαρχούν τα αμερικανικά μετεωρολογικά κέντρα και οι λίστες ονομάτων τους. Είναι έξι λίστες με ονόματα που ανακυκλώνονται και αρχίζουν αλφαβητικά με εναλλάξ ανδρικά και γυναικεία ονόματα. Οταν ένας κυκλώνας είναι πολύ καταστροφικός, το όνομά του αποσύρεται πλέον από τη λίστα (από σεβασμό στα θύματα αλλά και προς αποφυγή συγχύσεων στο μέλλον) και τη θέση του ονόματος που διαγράφεται παίρνει ένα όνομα που επιλέγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας. Αν θεωρητικά εξαντληθούν όλα τα ονόματα, έχει συμφωνηθεί τα φαινόμενα να ονομάζονται με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Τα ονόματα στις λίστες έχει συμφωνηθεί να είναι μικρά, κατανοητά και εύκολα στην προφορά, και παράλληλα να είναι διεθνώς πολιτισμικά αποδεκτά στις διάφορες χώρες, δηλαδή να μην προσβάλλουν (εντούτοις υπάρχει τυφώνας Μαλάκας στη λίστα των Φιλιππίνων).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΝΑ ή τον ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ
Ο τυφώνας, ο ανεμοστρόβιλος, ο κυκλώνας και ο τροπικός κυκλώνας είναι όλοι τους ισχυρές καταιγίδες και αφορούν στο ιδιο φαινομενο, απλά οι ειδικοι το βαφτιζουν ανάλογα με την περιοχή εκδήλωσης
Στον Ατλαντικό, στην Καραϊβική  και στο βορειοανατολικό Ειρηνικό οι ειδικοι αναφέρονται σε ανεμοστρόβιλους ( (hurricanes) από το όνομα του κακού θεού της Καραϊβικής Hurrican, ενώ για το ίδιο φαινόμενο στο νοτιοδυτικο Ειρηνικό μιλάνε για τυφώνες
Στην Ινδία και στην Αραβική θάλασα, αλλά και στο νότιο Ειρηνικό  χρησιμοποιούν τον όρο κυκλώνας και συνήθως «τροπικός κυκλώνας» επειδή εκδηλώνονται στην τροπική και υποτροπική ζώνη

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here