Πηγές ΥΠΟΙΚ: Κανονικά κόψιμο συντάξεων το ’19- Από το ’20 το αφορολόγητο-Υπέρβαση στόχων, αντίμετρα και φοροελαφρύνσεις-Τεχνική συμφωνία ως το Σάββατο

Η υπέρβαση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρείται πλέον μόνιμο γεγονός από τους δανειστές και αποτρέπει την λήψη πρόσθετων μέτρων ή την εσπευσμένη εφαρμογή άλλων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το μέγεθος αυτής της υπέρβασης θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα έχουμε τεχνική συμφωνία.

Με βάση την παραπάνω παραδοχή,  οι περικοπές της διετίας 2019-2020, όπως συμφωνήθηκαν, θα εφαρμοσθούν κανονικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Συγκεκριμένα:

  • Οι συντάξεις θα περικοπούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 ενώ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή και τα δημοσιονομικά αντίμετρα με παροχές και ελαφρύνσεις στα κατώτερα στρώματα, όπως έχει συμφωνηθεί.
  • Δεν θα γίνει  μείωση του αφορολόγητου από το 2019, όπως άφηνε να υποννοηθεί το ΔΝΤ, αλλά αυτή θα ισχύσει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο ίδιος παράγοντας δεν ανησυχεί για την ανάπτυξη, παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση του δείκτη από 2,5%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, στο 2% που έχει τεθεί στο μεσοπρόθεσμο, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσει στο 2,1 – 2,2%.

Οι όροι του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Αν μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου δοθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το Ταμείο θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν από τον Ιούλιο του 2017.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος πρόσθεσε ότι αν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM. Στην περίπτωση που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Είπε επίσης ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το 2030.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here