Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πάμε για τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς το Σάββατο-Τα προαπαιτούμενα και οι εκκρεμότητες

Υπεραισιόδοξος ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών»Φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Σάββατο».

Εάν συμβεί αυτό, η τρίτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ κάτι που ήταν κοινή επιδίωξη και των δύο πλευρών. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον πολύ πιθανό, να υπάρξει κατ΄αρχήν συμφωνία στο Eurogoup της επόμενης Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις σχετικά με το χρέος και την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων, ώστε να υπάρξει πλήρεις συμφωνία για εκταμίευση δόσεων.

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν καθώς όπως όλα δείχνουν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε δύο σημαντικά προαπαιτούμενα, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το θέμα της πώλησης ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες  τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα αφορούν στον τομέα των υποδομών, όπως είναι το Κτηματολόγιο, τα μεταλλεία, κ.ά.

Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, η πιο σημαντική εκκρεμότητα αφορά στην επιλογή, μέσω ΑΣΕΠ, γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Αντίθετα υπήρξε συμφωνία στο θέμα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ παρακολουθεί μεν τις διαβουλεύσεις, αλλά δεν μετέχει ενεργά, ζητώντας να μην βγουν οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα εκτός προγράμματος.

Πάντως συμφωνήθηκε η αναβολή στη θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως τον Μάρτιο, με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Ενώ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί το ΦΕΚ για την αξιολόγηση των εργαζόμενων στην ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι 3.500 σελίδες με περιγραφή θέσεων.

Κοντονής για πλειστηριασμούς

Το βασικό θέμα το οποίο απασχόλησε τις σημερινές συνομιλίες του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ήταν οι πλειστηριασμοί και ειδικά εκείνοι που αφορούν τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις νομοθετικές αλλαγές που επήλθαν έτσι ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως αναφέρθηκε ακόμη και στις δυσκολίες οι οποίες έως τώρα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση κατά την διεξαγωγή των πλειστηριασμών, μέσω της κλασικής οδού των Ειρηνοδικείων.

Τέλος, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι χθες ήδη ξεκίνησαν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι και θα συνεχιστούν.

Εκλεισαν τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης στην Υγεία

Η συμφωνία με τους θεσμούς, για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά το υπουργείο Υγείας, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας, ο οποίος συνάντησε τους εκπροσώπους των θεσμών και συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης.

«Σε γενικές γραμμές έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Ξανθός, όταν ρωτήθηκε για την πορεία των συζητήσεων, αλλά δεν παρέλειψε να πει ότι υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα «κάποια δευτερεύοντα θέματα που σχετίζονται με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» τα οποία, όπως είπε στη συνέχεια, αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αλλά και το ωράριο λειτουργίας τους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here