Πιέζουν οι θεσμοί για την άμεση μείωση των κόκκινων δανείων

Ανεπαρκείς είναι οι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια», σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, που αναφέρουν πως οι θεσμοί πιέζουν για την άμεση υιοθέτηση συστημικής λύσης για τη μείωσή τους.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι το τέλος του 2021, το απόθεμα των «κόκκινων» θα παραμείνει πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση αυτών των δανείων κατά 54 δισ. ευρώ κρίνεται από μόνη της ως ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Όμως ακόμη και μετά τη μείωση αυτή το ποσοστό των κόκκινων δανείων θα κυμαίνεται στο 19%, όταν ήδη ο μέσος όρος στην Ε.Ε. έχει υποχωρήσει στο 3,8%.

Για τον λόγο αυτό οι ίδιοι κύκλοι κρίνουν ότι είναι ανάγκη να επισπευστούν τα συστημικά εργαλεία που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος για ταχύτερη διεκπεραίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, προβληματισμό προκαλεί η συσσώρευση ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών καθώς οι ίδιες υποχρεώνονται να αγοράζουν περίπου το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Συναντήσεις Στουρνάρα με τον πρόεδρο του SSM

Στο μεταξύ το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

Ο τελευταίος είχε συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, στελέχη της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Δεδομένο είναι πως η μείωση των κόκκινων δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποδεσμεύσουν τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, δίνοντας έτσι ώθηση στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στις οποίες οι τράπεζες αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η υιοθέτηση συστημικών λύσεων (ΝΑΜΑ, SAREB) συνέβαλε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους με αποτέλεσμα το ποσοστό των δανείων να κυμαίνεται πλέον σε μονοψήφιο νούμερο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here