Πιέζουν για «άνοιγμα» οι Γερμανοί εστιάτορες, επιφυλάσσεται η κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Πάσχα του 2021 θα είναι διαφορετικό από το Πάσχα του 2020, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας στις πιέσεις που υφίστανται από τους εκπροσώπους των ξενοδόχων και εστιατόρων στη χώρα για άνοιγμα.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Βερολίνο δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά τα οποία συνηγορούν υπέρ του να περιμένουμε τώρα την εξέλιξη των επόμενων εβδομάδων και να αξιολογήσουμε στη συνέχεια ποια χαλάρωση είναι εφικτή και πότε», σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται θετικά από πολλές απόψεις, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και των θανάτων.

Αλλά επισημαίνοντας το γεγονός ότι υπάρχουν μεταλλαγμένη στελέχη του κορονοϊού, τόνισε ότι «αυτή η κατάσταση είναι ακόμη αβέβαιη».

Αφορμή για το άνοιγμα της συζήτησης σχετικά με τις πασχαλινές διακοπές, καθώς το Πάσχα Καθολικών και Προτεσταντών φέτος είναι στις 4 Απριλίου -ένα μήνα πριν από το Πάσχα των Ορθοδόξων- ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης οποιουδήποτε ανάλογου σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον Κρέτσμερ, τέτοιου είδους ευρείες μετακινήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τις όποιες επιτυχίες στη μάχη εναντίον του κορονοϊού.

«Είμαι υπέρ του να λέμε αλήθειες: πασχαλινές διακοπές δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε φέτος στη Γερμανία. Η υπερβολική κινητικότητα τον Απρίλιο είναι δηλητήριο. Θα καταστρέφαμε όλα όσα έχουμε επιτύχει από τα μέσα Δεκεμβρίου», είπε στην κυριακάτικη Bild.

Ανάλογη ήταν και η θέση του αρμόδιου για θέματα υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουερμπαχ, που χαρακτήρισε μια τέτοιου είδους χαλάρωση ανεύθυνη πράξη.

«Δεν εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε πασχαλινές διακοπές φέτος. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις εβδομάδες του Πάσχα για να αποτρέψουμε το τρίτο κύμα με τις επικίνδυνες μεταλλάξεις που εξακολουθούν να απειλούν, με όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Θα ήταν ευτυχές γεγονός εάν καταφέρουμε να φτάσουμε στο Πάσχα χωρίς τρίτο κύμα του κορονοϊού. Εάν επιτευχθεί αυτό, η επιτυχία δεν πρέπει να καταστραφεί στις (πασχαλινές) διακοπές», είπε μιλώντας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Die Welt».

Πάντως, στη Γερμανία επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των πολιτικών για το αν θα μπορέσουν οι Γερμανοί να ταξιδέψουν φέτος το Πάσχα.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χολστάιν, Ντάνιελ Γκιούντερ, δήλωσε από την πλευρά του αισιόδοξος.

«Σε μας εδώ στη Γερμανία, βλέπω την πιθανότητα να μπορέσουμε να κάνουμε εγχώριο τουρισμό μέχρι το Πάσχα (4 Απριλίου). Και το πιο σημαντικό είναι κατά την άποψή μου ότι απέχουμε ακόμα από το Πάσχα επτά εβδομάδες. Είναι μετά βεβαιότητος λάθος να ακυρώσουμε τις διακοπές μας», δήλωσε.

Πάντως, οι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σαξονίας, που τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της χαλάρωσης, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κλάδων εστίασης και φιλοξενίας, που παραμένουν κλειστοί από τον Νοέμβριο και ήλπιζαν να καταστεί εφικτή η έστω υπό προϋποθέσεις επαναλειτουργία τους.

Η πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ξενοδοχείων και Εστίασης (Dehoga) Ίνγκριντ Χάρτγκες επισήμανε ότι «τέτοιες δηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και προκαλούν ανασφάλεια», τονίζοντας ότι μπορεί να είναι και «νομικά αμφισβητήσιμες».

Εξήγησε ότι μετά και την τελευταία τηλεδιάσκεψη ομοσπονδίας και κρατιδίων, κατά την οποία αποφασίστηκε παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 7 Μαρτίου, το κλίμα στον κλάδο είναι «επιθετικό και ανασφάλειας», καθώς υπάρχει μια «σκληρή υπαρξιακή ανησυχία».

«Περιμένουμε μια συγκεκριμένη προοπτική ανοίγματος. Είμαστε κλειστοί από τις 2 Νοεμβρίου. Σίγουρα δεν λειτουργεί έτσι η κατάσταση. Οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν θα μείνουν κλειστά περισσότερο από ό,τι είναι αναγκαίο», πρόσθεσε η πρόεδρος της Dehoga.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here