Πιέζουν ασφυκτικά για νέα δημοσιονομικά μέτρα οι «θεσμοί»

Του Αλέξανδρου Καμπανά
Ασφυκτικές πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπαναχωρήσει σε όλα τα μέτωπα και να αποδεχθεί ως έχει το μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Παρά την προσέγγιση που υπήρξε τις τελευταίες δύο ημέρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group στο Παρίσι, οι δανειστές επιμένουν ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, αγνοώντας την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των θεσμών, υπήρξε προσέγγιση σε αρκετά μέτωπα, όπως για παράδειγμα το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και τον στόχο ανάπτυξης για το 2015, χωρίς όμως να υπάρχει οριστική συμφωνία.
Αθήνα και δανειστές φαίνεται να καταλήγουν σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,2% έως 1,5%, με την ανάπτυξη να εκτιμάται πολύ χαμηλότερα από το στόχο του 2,9% που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2015.
Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι η μετάθεση για τις 11 Μαΐου των αποφάσεων σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μια ημέρα αργότερα η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ακόμα μια δόση προς το ΔΝΤ ύψους 760εκατ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να πιέζουν την Ελλάδα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, ζητώντας περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού είναι πολύ μεγάλη. Και οι δύο πλευρές αυτή τη στιγμή αρνούνται να μιλήσουν για συγκεκριμένο μέγεθος. Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, καθώς η εξέταση των στοιχειών του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και το κλείσιμο του 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει καθώς τόσο η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και η εφαρμογή της λίστας μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η Αθήνα μπορούν καλύψουν την “τρύπα” στον προϋπολογισμό και να αυξήσουν τα έσοδα του Δημοσίου.
Παρόλα αυτά, έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι η καθυστέρηση από την πλευρά των θεσμών να καταλήξουν σε συγκεκριμένο μέγεθος για το δημοσιονομικό κενό, έχει να κάνει με την άρνηση της ελληνικής πλευράς να αποδεχθεί μέτρα μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα, όπως είναι οι αυξήσεις σε φόρους και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Αυτή η κυβερνητική στάση σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες ότι θα αλλάξει τελείως ο χαρακτήρας των αποκρατικοποιήσεων, με το δημόσιο να διατηρεί ποσοστό και τις ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας”, μειώνουν το στόχο εσόδων για το 2015, αλλά κυρίως αλλάζουν την ατζέντα σε σχέση με αυτούς που διεκδικούν λιμάνια, αεροδρόμια και δίκτυα.
Ως εκ τούτου, οι δανειστές αφήνουν ανοικτό το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού ώστε να μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση να λάβει νέα εισπρακτικά μέτρα.
Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα.
Αν και ο στόχος για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν μοιάζει εφικτός, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι εμπλοκές ακόμα και πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου, ώστε η συμφωνία να εγκριθεί ακόμα και σε ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου.
Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές πολλά θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει το Euro Working Group την ερχόμενη Τετάρτη, όπου εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και να εισηγηθούν σχετικά στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Μέχρι τότε η Ελλάδα θα συνεχίζει να πορεύεται αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, ώστε να καλύπτει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, ώστε να αποφύγει το “ατύχημα”.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here