Πίεση από ΕΚΤ, με νέο κούρεμα ελληνικών ομολόγων και αμετάβλητο ELA

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Σε μια μάλλον επιθετική κίνηση με στόχο να αυξήσει την πίεση της κυρίως προς την Ελληνική κυβέρνηση και δευτερευόντως προς τους θεσμούς, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, άφησε εκ νέου αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) αλλά  προχώρησε σε αναπροσαρμογή του κουρέματος της αξίας των ενέχυρων, χωρίς να αναφέρεται ωστόσο κατά πόσο και από πότε θα ισχύσει.

Και επειδή αναπροσαρμογή στη προκειμένη περίπτωση σημαίνει νέο κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις-ενέχυρα, αυτό μεταφράζεται ουσιαστικά σε νέα απομείωση της κεφαλαιακής αξίας των ελληνικών Τραπεζών, στοιχεία του ενεργητικού των οποίων είναι τα ελληνικά ομόλογα.

Σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσετε το κούρεμα στα ενέχυρα που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA» αναφέρει η ΕΚΤ χωρίς να αποκαλύπτει το ποσοστό της αναπροσαρμογής.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του» καταλήγει η ΕΚΤ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here