Πιέσεις θεσμών για άμεση εφαρμογή μέτρων, με όχημα την καθυστέρηση λόγω εκλογών

Αρχισαν οι πιέσεις από τους εκπροσώπους των θεσμών προς την Ελλάδα, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε να να μην εκτροχιασθούν χρονικά ή αναβληθούν οι δεσμεύσεις του μνημονίου.

Δεν αποκλείεται τελικά να οδηγηθούμε σε μετάθεση κατά ένα μήνα της αξιολόγησης η οποία θα μεταθέσει χρονικά και την συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους. Μετάθεση που με τη σειρά της θα καθυστερήσει και τη εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως απαιτεί η Γερμανία, αφού το Ταμείο θεωρεί ως απαράβατο όρο συμμετοχής του, την ρύθμιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όχημα των πιέσεων αυτών είναι η υπο-δόση των 3 δις ευρώ, με την οποία συμπληρώνεται η πρώτη δόση των 26 δις ευρώ.

Ηδη ο Πολ. Τόμσεν του ΔΝΤ, ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες τι διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μια πιθανή καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης θα φέρει καθυστέρηση και στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην καταβολή της υπο-δόσης των 3 δις ευρώ.

Η περίφημη πρώτη αξιολόγηση έχει προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο και οι δανειστές θεωρούν ότι θα χρειασθεί να μετατεθεί για τον Νοέμβριο.

Μιά πρώτη γεύση της στάσης των πιστωτών θα έχουμε κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο θα καταδειχθεί το εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν στην αναβολή ή όχι της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς.

Η μη λήψη της δόσης θα καθυστερήσει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Ενδέχεται δε η χώρα να αντιμετωπίσει εκ νέου και προβλήματα με την αποπληρωμή υποχρεώσεών προς το ΔΝΤ, ειδικά τον Δεκέμβριο που θα πρέπει να εξοφληθούν δάνεια 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας από τους θεσμούς, προχωρά με ταχείς ρυθμούς και εκτιμάται πως η προεργασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 25 Οκτωβρίου. Αυτός ήταν κι ένας δικηρυγμένος στόχος του υπηρεσικού υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου να ορίσει συγκεκριμένες  δέσμες προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου για την καταβολή της υπο-δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here