Πιέσεις σε Μέι να ορίσει ημερομηνία παραίτησης εντός της εβδομάδας

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού την καλούν να ορίσει το συντομότερο την ημερομηνία παραίτησής της, αν είναι δυνατόν και την ερχόμενη Τετάρτη, στη διάρκεια συνάντησης με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί όταν περάσει από το Κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ωστόσο υπάρχουν πολλά στελέχη του κόμματός της τα οποία ζητούν να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής 1922, μιας ισχυρής ευρωσκεπτικιστικής ομάδας μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, Γκράχαμ Μπρέιντι, δήλωσε ότι αναμένει ότι η πρωθυπουργός θα «δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» για την παραίτησή της την Τετάρτη.

Όπως τόνισε μιλώντας στο BBC, ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να την αντικαταστήσει στον θώκο, ωστόσο η Επιτροπή 1922 της έχει ζητήσει «να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά της για το μέλλον» και η ίδια συναίνεσε «να μετάσχει σε αυτή τη συνάντηση» με τα στελέχη του κόμματος.

«Θα ήταν πολύ περίεργο», τόνισε, «αν δεν υπάρξει μια σαφής εξήγηση στο τέλος της συνάντησης».

Υποστήριξε δε ότι η έως τώρα άρνηση της πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά της μάλλον εδράζεται «στην ανησυχία της μήπως δεν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης».

Μετά τη σοβαρή ήττα που υπέστη το Συντηρητικό Κόμμα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, οι πιέσεις που ασκούνται στην Τερέζα Μέι να παραιτηθεί έχουν ενταθεί. Η ήττα, η οποία αναμένεται να είναι εξίσου σοβαρή και στις επικείμενες ευρωεκλογές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχία της να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit εντός της προκαθορισμένης διορίας, στις 29 Μαρτίου.

Πλέον, η ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει μετατεθεί για τις 31 Οκτωβρίου, ή νωρίτερα, αν η χώρα κατορθώσει να καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, με τα παρόντα δεδομένα τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Εργατικών δεν φαίνεται να καταλήγουν πουθενά και να σκοντάφτουν στις «κόκκινες γραμμές» κάθε πλευράς.

Επίσης, όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο πιθανή η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, πράγμα που έπαψε πλέον να αποκλείει και η Τερέζα Μέι, δίνοντας ως επιλογή στους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα στην έξοδο με συμφωνία, την έξοδο χωρίς συμφωνία και την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here