Ποια φαγητά πετάμε τη δεύτερη μέρα -το ψυγείο δεν μας σώνει -Μούχλιασε, να το πετάξω;

Μερικά τροφιμα αλλοιώνονται εξαιρετικα γρήγορα -πιο γρήγορα από όσο θα θέλαμε όσοι προτιμάμε να μαγειρεύουμε 1-2 φορές την εβδομάδα αλλά να τρώμε… επτά μέρες

Για παράδειγμα αλλιοώνεται ταχύτατα το συκωτι, το βρασμένο ρύζι και τα μακαρόνια. Ειδικα το ρύζι ακόμα και στο ψυγείο την άλλη μέρα δεν τρώγεται. Τα μακαρόνια επίσης αλλοιώνονται ταχύτατα  Οπότε μικρές μερίδες, αλλιώς πέταμα ο,τι δεν φάμε

Λαχανικά-Φρούτα

Τα λαχανικά, σαλατικά  για να μην τα πετάξουμε σε 2 μέρες, τα βάζουμε στεγνά σε σακούλα του μανάβη και μετά σε πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ, αφαιρούμε όσο αέρα μπορούμε και την κλείνουμε καλά. Δεν θα αντέξουν βδομάδα, αλλά θα τρώγονται για άλλη μια μέρα

 

Τα καροτα δεν αντέχουν πια πάνω από 2 μέρες. Μια λυση ειναι να τα βράζετε και μετά να τα βάζετε στο ψυγείο -όχι όμως με σάλτσα, να τα βράζετε μόνα τους. Βέβαια το τι θα μείνει από καροτένια μετά το βράσιμο, ειναι ένα άλλο ζήτημα και ειναι υπολογίσιμο

Τα μήλα ειναι το μόνο φρουτο διαρκείας. Τα εξωτικά φρούτα (μπανάνες, μάνγκο, ανανάς κλπ.), δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί χαλάνε πιο γρήγορα

Τα φρούτα δεν πρέπει να κλείνονται σε σακούλες, γιατί έτσι συσσωρεύεται υγρασία στο εσωτερικό της συσκευασίας. Επισης πρέπει να αερίζονται για να μην αφυδατωθούν

Τυριά

Τα σκληρά τυρία  εχουν μεγαλύτερη αντοχή. Μην παίρνετε όμως τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί, γιατί θα αλλοιωθεί πολύ πιο γρήγορα από το ολόκληρο κομμάτι. Επίσης κόβετε όσο χρειάζεστε και μην αφαιρείτε το σκληρό περίβλημα από το τυρί που δεν θα φάτε σήμερα

Καλό ειναι να μην βάζουμε στο ίδιο τάπερ διαφορετικά τυριά -ειδικά αν το ένα έχει τεχνητή μούχλα όπως το ροκφόρ

Μούχλιασε. Το πετάμε;

Ο,τι έχει πιάσει μούχλα πετιέται, ακόμα κι αν αγαιρέσουμε το μουχλιασμένο μέρος του, γιατί αυτή διεισδύει. Εξαίτρεση αποτελούν τα σκληρά κιτρινα τυριά τύπου παρμεζάνα, οπου όντως αν κόψουμε το χαλασμένο τμήμα, το υπολοιπο μπορεί να καταναλωθεί

Προτιμάτε τους μικρούς τοματοπολτούς, γιατι ολόκληρη η κονσέρβα μοιραία θα πεταχτει. Αν εχετε πάρει μεγάλη κονσέρβα, ό,τι μείνει σκεπάστε το με ελαιόλαδο ώστε ο  πολτός να μην έρχεται σε πεαφή με οτν ατμοσφαιρικό αέρα μεσα στο ψυγειο. Αν μουχλιάσει πάντως πετάξτε την κονσέρβα, γιατί αυτή δεν περιορίζεται στο ορατό σκέλος

Κρεατικά

Το ωμό κοτόπουλο  πρέπει να μπαινει στη κατάψυξη, εκτος κι αν κάποιος έχει σκοπό να το μαγειρέψει αυθημερον η το πολυ την επομένη. Ειδικά τα κοτόπουλα σε προσφορά στα σούπερ μάρκετ, πρέπει να μαγειρεύονται αυθημερόν, γιατι θα διαπιστώσετε ότι την άλλη μέρα (αν το βαλετε στη συντηρηση) μυριζει  και πιάνει «γλιτσα» -ειναι δηλαδή ήδη πολύ ταλαιπωρημενο εξ ου και η «προσφορά»

 

 

Προσοχή και στα κατεψυγμένα κοτόπουλα. Μπορεί να αναγράφουν οτι συντηρούνται 6 μήνες στην καταψυξη, ομως ΔΕΝ ειναι έτσι στην πράξη

Ο,τι έχει εντόσθια δεν αντέχει παραπάνω από 24 ώρες στη συντηρηση του ψυγείου ή εβδμάδα στην κατάψυξη

Οι φέτες ζαμπόν, γαλοπούλες, λουκάνικα  και λοιπά αλλαντικά, άπαξ και ανοιχτουν θα πρέπει να καταναλωθούν μεσα σε 2-3 μέρες, γιατι σταδιακά πιάνουν κι αυτά γλίτσα και γίνονται κολλώδη

Ψάρια

Τα ψάρια αλλοιώνονται ταχυτατα γιατί έχουν τη δική τους μικροβιακή χλωρίδα -ειδικά όσα δεν είναι καθαρισμένα παό τα εντόσθιά τους.

Οσα ψάρια δεν έχουν λέπια ειναι ακόμα πιο ευαίσθητα (κολιός,  παλαμίδα, σκουμπρί κ.ά.)

Το ψάρι καλό ειναι να τρώγεται αυθημερόν όταν αποψυχθει (αν αγοράστηκε κατεψυγμένο) ή 2 μέρες μετά την αλείευσή αν το αγοράσαμε (σχετικά) φρέσκο

Το μαγειρεμένο ψάρι τρώγεται αυθημερόν ή το πολύ την άλλη μέρα ακόμα κι αν το εχετε βάλει στο ψυγείο

Γενικά

Το ψωμί πλέον δεν είναι όπως παλιά ή όπως το φτιάχνει κάποιος μόνος του. Τη δευτερη μέρα αρχίζει να μυριζει ή να αλλοιώνεται  Αν το βάλουμε στην κατάψυξη, συντηρείται περισσοτερο

 

Ο,τι θέλετε να συντηρήσετε καλύτερα, μην το βάζετε στην πόρτα ή κοντά στην πόρτα του ψυγείου, αλλά στο βάθος

Τα φαγητά που περιέχουν γάλα, αυγά, τυριά, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος δεν κρατάνε για περισσότερες από δύο ημέρες στη συντήρηση και μία βδομάδα στην κατάψυξη, αφού τα γαλακτοκομικά «κόβουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το μαγείρεμά τους.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here