Πέθανε το παιδάκι-Νiκησε το κράτος στη μάχη πολιτείας-γονέων στο Λίβερπουλ-Εκείνοι ήθελαν να ζήσει το παιδί τους έστω και σε κώμα

Ενα παιδάκι που έζησε τη μισή ζωή του σε κώμα, ο ηλικίας 23 μηνών Αλφι Εβανς, τελικά έσβησε μια εβδομάδα αφ΄ότου το κράτος αποφάσισε να διακόψει την μηχανική υποστήριξη προς τον επιβαρυμένο οργανισμό του νηπίου.

Οι γονείς του παιδιού έδιναν επί 4 μήνες μάχη για να μη διακοπεί η υποστήριξη και είχαν πάρει το ΟΚ της Ιταλίας να πάνε το παιδί τους σε ιταλικό νοσοκομείο που δεχόταν να το έχει σε μηχανική υποστήριξη. Ομως τα βρετανικά δικαστήρια δεν δέχτηκαν το αίτημα των γονέων και πριν μια εβδομάδα, όταν τελεσιδίκησε η υπόθεση, οι γιατροί αφαίρεσαν την μηχανική υποστήριξη.

Το θέμα, που οδηγεί μοιραία σε πολύ σοβαρά ερωτήματα, έχει πολλές όψεις. Το παιδί έπασχε απο μια σπάνια νευροεκφυλιστική πάθηση και είχε πέσει σε κώμα πριν απο ένα χρόνο. Οι γιατροί επέμειναν να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη αφού δεν υπήρχε ελπίδα θεραπείας, αλλά οι γονείς επέμειναν αντιθέτως να συνεχιστεί, γιατί πάντα υπάρχει ελπίδα να βρεθεί ένα νέο σκεύασμα που μέχρι χτες δεν υπήρχε. Ποιος αποφασίζει σε αυτή την περίπτωση για το συμφέρον του παιδιού; Η πολιτεία ή οι γονείς; Στη Βρετανία, σαφώς αποδείχτηκε ότι αποφασίζει η πολιτεία.

«Ο μονομάχος μου άφησε κάτω την ασπίδα του και άνοιξε τα φτερά του στις 02:30, μας ράγισε η καρδιά», έγραψε στο Facebook ο πατέρας του, Τομ Έβανς.

«Το μικρό μας αγοράκι άνοιξε απόψε τα φτερά του (…) Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας», έγραψε η μητέρα, Κέιτ Τζέιμς.

Το θέμα είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς άλλοι πολίτες έκριναν ότι «το παιδί υπέφερε και το κράτος έπρεπε να το προστατέψει ενάντια στη βουληση των γονέων του που ηθελαν να παρατείνουν το μαρτύριό του» ενώ άλλοι αντιθέτως έκριναν ότι οι γονείς ασφαλώς και δεν ήθελαν να τυραννούν το παιδί τους και είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τόσο κρίσιμα ζητήματα, οπότε  κακώς τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να παρατείνουν τη ζωή του παιδιού.

Οι γονείς,  ενθαρρυμένοι από την υποστήριξη του Πάπα Φραγκίσκου και της ιταλικής κυβέρνησης, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν να συνεχιστεί η θεραπεία του παιδιού τους στην Ιταλία, όπου νοσοκομεία είχαν προτείνει να το δεχθούν. Ομως ούτε αυτό έγινε δεκτό με το σκεφτικό ότι σύμφωνα με τους βρετανούς γιατρούς «δεν ήταν προς το συμφέρον του Άλφι η συνέχιση της θεραπείας». «Ο εγκέφαλός του παρουσίαζε πλέον μεγάλες βλάβες και η συνέχιση της παροχής μηχανικής υποστήριξης δεν ήταν απλώς μάταιη, αλλά και οδυνηρή και απάνθρωπη», είπαν.

Ο μικρός  Άλφι νοσηλευόταν διασωληνωμένος από τον Δεκέμβριο του 2016 στο νοσοκομείο Παίδων Alder Hey, στο Λίβερπουλ

Το νήπιο είχε γεννηθεί στις 9 Μαΐου του 2016 και παρουσίασε σε ηλικία 7 μηνών  κρίσεις επιληψίας, οπότε διαγνώσθηκε με μια σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Οι  γιατροί αποφάνθηκαν  ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του παιδιού να συνεχιστεί η θεραπευτική αγωγή και όλα τα βρετανικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν οι γονείς, αρνήθηκαν να επανεξετάσουν την υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε επίσης το αίτημά τους

Οι γονείς απο πλευράς τους είπαν ότι το παιδί τους κατάντησε κατάδικος που φυλακιστηκε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και ότι εξαρχής δεν είχε γίνει σωστή διάγνωση στο πρόβλημά του. Οι γιατροί όντως δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα την αιτία που παρουσίαζε τέτοια εκφύλιση το νήπιο. Από το Δεκέμβριο του 2016 πάντως το νήπιο βρισκόταν σε ημικωματώδη κατάσταση

Εφτασαν στο Βατικανό και εξασφάλισαν την υποστήριξη του Παπα για το θέμα τους. Στους γονείς δόθηκε μάλιστα άμεσα ιταλική υπηκοότητα ώστε να φέρει το παιδί του στην Ιταλία με όσο το δυνατόν λιγότερα γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες, ως παιδί ιταλου υπηκόου. Φαίνεται ομως ότι οι Βρετανοί πείσμωσαν παραλογα στο συγκεκριμένο θέμα. Το δικαστήριο έκρινε ότι παρότι είχε πλέον αφαιρεθεί η μηχανική υποστήριξη απο το βρέφος, δεν επιτρεπόταν στους γονείς να το πάρουν από εκεί και να μεταβούν στο εξωτερικό γιατι ο μεν πατέρας πήρε την ιταλικη υπηκοότητα, αλλά το παιδί είχε ακόμα τη βρετανική και η τύχη του θα αποφασιζόταν αποκλειστικά απο βρετανικά δικαστήρια. Αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί και κόσμος έξω από το νοσοκομείο και να γίνει τρόπον τινά μια μικρή διαδήλωση υπέρ των γονέων.  Κάποιοι έδωσαν στο θέμα και θρησκευτικές διαστάσεις (ότι ήταν θρησκευτικοί οι λόγοι που οι γονείς ήθελαν να ζήσει το παιδί τους), άλλοι έδωσαν πολιτικές (ότι το κράτος ήθελε να δείξει πυγμή για να ξεκαθαρίσει ότι εκείνο έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο).

The parents of critically ill baby Charlie Gard, Connie Yates and Chris Gard, pose for photographers as supporters hold a banner, before delivering a petition to Great Ormond Street Hospital, in central London, Britain July 9, 2017

 

 

 

 

Alfie Evans

Alfie's parents Tom Evans and Kate James

Παρόμοια ήταν και η περίπτωση του ηλικίας 11 μηνών Τσάρλι Γκαρντ, που του αφιαρέθηκε η μηχανική υποστήριξη παρά τις ενστάσεις των γονέων του. Eπασχε κι εκείνο απο σπάνιο νόσημα και οι γονείς ήθελαν να το πάνε στις ΗΠΑ για να το υποβάλουν σε πειραματική θεραπεία νευρολόγου, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους και το βρέφος πέθανε. Σύμφωνα με το βρετανικό νόμο (του 1989) όταν βλάπτεται ένα παιδί, παρεμβαίνει υπέρ του η πολιτεία και η υποθεση κρινεται δικαστικά, ανεξαρτήτως της βούλησης των γονέων του.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here