Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς-Τσίπρας: Πρωτοπόρος στη δράση και τις ιδέες μας δίδαξε ήθος και ανιδιοτέλεια

Ενας μεγάλος αγωνιστής της ελληνικής αριστεράς του 20ου αιώνα, ο Τάκης Μπενάς, έφυγε από τη ζωή.

«Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον Τάκη Μπενά που έφυγε σήμερα από τη ζωή», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Και συνεχίζει: «Επικεφαλής της Νεολαίας Λαμπράκη και ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού κινήματος και της Ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στη δράση και στις ιδέες. Πάντοτε δίπλα στη νέα γενιά, δίδαξε σε εμάς τους νεότερους το ήθος και τις αξίες της ανιδιοτέλειας και της διαρκούς προσφοράς. Οι αγώνες και η πολιτική του σκέψη θα αποτελούν πάντοτε μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας».

Ο Τάκης Μπενάς έζησε την ιστορική περιπέτεια του 20ού αιώνα δίνοντας το παρόν στους αγώνες της Αριστεράς από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι τις μέρες μας.

Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Μετέχει στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Της Κατοχής», που κυκλοφόρησε το 1990. Την Κατοχή διαδέχεται ο Εμφύλιος και ο Τάκης Μπενάς θα κληθεί να πληρώσει το φόρο της γενιάς του. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, ως το 1960.

Μια φοβερή περίοδος, γεμάτη βιωματικές εμπειρίες. Με την αποφυλάκιση του θα ξαναβρεθεί στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, θα βρεθεί ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, ως το 1969.

Παίρνει μέρος στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968. Φυλακίζεται με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969 και θα βγει από τη Γιούρα του Ιωαννίδη την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε ως το 1986, για δώδεκα χρόνια, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Αυγή» και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή», στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος.

Δήλωση Σκουρλέτη

Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπενά μας φέρνει στο νου την πολυτάραχη ζωή  όλων εκείνων των στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των μεγάλων ιδανικών και αξιών του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, που πίστεψαν στο όραμα του δημοκρατικού κομμουνισμού. Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, το πάθος και η βαθιά συντροφικότητα χαρακτήρισαν πάντα τη στάση του σε όλες τις στιγμές της αγωνιστικής του πορείας.  Βαθιά ενωτικός, υπηρέτησε την υπόθεση  της κομμουνιστικής ανανέωσης με τέτοιο τρόπο που πάντα κέρδιζε την εκτίμηση των συντρόφων του, μικρών  και μεγάλων.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον  γνωρίσουμε, υποκλινόμαστε και τον αποχαιρετούμε ευχαριστώντας τον, γιατί με την παρουσία του  μας έμαθε πολλά, γιατί μας δίδαξε τί θα πει ήθος και συντροφικότητα, αλλά και συνέπεια.

Δήλωση Εφης Αχτσιόγλου

Η ζωή του Τάκη Μπενά, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών, ήταν συνυφασμένη με την περιπετειώδη διαδρομή της ελληνικής αριστεράς του 20ου αιώνα. Μαχητής της Εθνικής Αντίστασης στον εργατικό Πειραιά, καταδικασμένος σε θάνατο στη μετεμφυλιακή δίνη της κρατικής αντεκδίκησης, έγκλειστος για δώδεκα χρόνια, γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, συλληφθείς ξανά στα χρόνια της δικτατορίας, πρωταγωνιστής στη συγκρότηση του ανανεωτικού ρεύματος της αριστεράς που έθεσε στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα της σχέσης της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Οι σημαντικοί αυτοί σταθμοί στη ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος έως την τελευταία στιγμή διάβαζε, σχολίαζε και συζητούσε υπογραμμίζουν το ιστορικό φορτίο ενός τύπου πολιτικής στράτευσης που φαντάζει εξαιρετικά μακρινό και σφράγισε τον περασμένο αιώνα. Την ίδια στιγμή όμως το έργο, τα γραπτά και η παρακαταθήκη του Τάκη Μπενά θα μας υπενθυμίζουν διαρκώς την ακτινοβολία αυτού του μοναδικού συνδυασμού κριτικής σκέψης και καθημερινής αγωνίας για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολλούς και τις πολλές,τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αυτού του κόσμου.

Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here