Πέθανε στα 94, η Λιλιάν Μπτενακούρ, η πλουσιότερη γυναίκα

Σε ηλικία 94 ετών, πέθανε η Λιλιάν Μπετενκούρ κληρονόμος του κολοσσού καλλυντικών προϊόντων L’Oréal. Η περιουσία της ανέρχεται σε σχεδόν 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ηταν η πλουσιότερη γυναίκα και ο 14ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τη φετινή λίστα που κατάρτισε το περιοδικό Forbes.

Η οικογένειά της ελέγχει σήμερα το 33% των μετοχών της L’Oréal SA.

Το 1974, υπό το φόβο ότι η γαλλική κυβέρνηση θα κρατικοποιούσε τη L’Oréal, η Μπετανκούρ πούλησε οερίπου τις μισές μετοχές που διέθετε για το 3% της ελβετικής Nestlé.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον πατέρα της Μπετενκούρ, το 1909 και η ίδια την κληρονόμησε με το θάνατό του το 1957.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια Μπετενκούρ εξέφρασε τον πόνο της για την απώλεια της επικεφαλής της αυτοκρατορίας L’Oréal, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης.

Το σκάνδαλο με την χρηματοδότηση του Σαρκοζί 

Η γαλλική δικαιοσύνη εδώ και χρόνια είχε διεξαγάγει έρευνες για τους παράνομη χρηματοδότηση από την κληρονόμο της επιχείρησης Loreal Λιλιάν Μπετανκούρ της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Η πτυχή των ερευνών για την πολυπλόκαμη υπόθεση Μπετανκούρ, που από μηνών έχει μεταφερθεί από την περιοχή της πρωτεύουσας στην έδρα του Μπορντό, αναφέρεται σε πιθανές πράξεις παράνομου πολιτικού χρηματισμού, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις της Κλερ Τιμπού, πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ. 

Η πρώην λογίστρια κατέθεσε, πρώτα στην παρισινή αστυνομία και κατόπιν στον δικαστή του Μπορντό Ζαν-Μισέλ Ζεντίλ, πως παρέδωσε 50.000 ευρώ σε μετρητά στον Πατρίς ντε Μαιστρ, πρώην εξ απορρήτων της εκατομμυριούχου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως θα τα προσέφερε την επομένη στον Ερίκ Βερτ, τότε ταμία του UMP, ως χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί.

Η Μπετανκούρ γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν το μοναδικό παιδί της Louise Madeleine Berthe (née Doncieux) και του Eugène Schueller, ιδρυτή της L’Oréal, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών και ομορφιάς στον κόσμο. 

Η μητέρα της πέθανε όταν η Λιλιάν ήταν 5 χρονών και σχημάτισε στενό δεσμό με τον πατέρα της. Στην ηλικία των 15 ετών προσχώρησε στην εταιρία του πατέρα της ως μαθητευόμενη, αναμειγνύοντας τα καλλυντικά και τα μπουκάλια σαμπουάν.

Η γνωριμία με τον άντρα της ζωής της

Το 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός υπουργών στις γαλλικές κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του ’70 και ανέλαβε την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου της L’Oréal. Ο Μπετανκούρ ήταν μέλος του La Cagoule, μιας βίαιης γαλλικής φασιστικής ομάδας που ο πατέρας της Λιλιάν είχε χρηματοδοτήσει και υποστήριζε στη δεκαετία του 1930 και τα μέλη που συνελήφθησαν το 1937.

Μετά τον πόλεμο, ο σύζυγός της, όπως και άλλα μέλη της La Cagoule, μπήκαν στην L’Oréal παρά το πολιτικά δυσάρεστο παρελθόν του. Το ζευγάρι το 1953 απέκτησε την πρώτη του κόρη, την Françoise ενώ στην συνέχεια απέκτησαν και δυο γιους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here