Αρχική Pressroom Πολιτική Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πέντε χρόνια πριν είχε πεθάνει η σύζυγός του Μαρίκα.

Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Βρισκόταν στο σπίτι, υπό ιατρική παρακολούθηση και ο γιος του Κυριάκος καθόριζε το πρόγραμμα του, ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες κοντά στον πατέρα του

Ανακοίνωση της οικογένειας αναφέρει ότι πέθανε σήμερα στη 1:00

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

Είχε γεννηθεί στα Χανιά, στις 18 Οκτωβρίου 1918,  γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού, Κυριάκου Μητσοτάκη (1883-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου απεφοίτησε το 1940

Το 1945 επανεκδόθηκε από εκεινον ο «Κήρυξ των Χανίων» και το 1946 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τους «Βενιζελικούς Φιλελεύθερους»

Το  1951 έγινε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου.

Το 1961 εξελέγη βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου  Παπανδρέου και συμμετείχε στον «ανένδοτο αγώνα» κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το  1964  μέσα στο στρόβιλο εξελίξεων (η αποκαλυψη της ύπαρξης οργάνωσης «Ασπίδα», οι κατηγορίες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε υπουργού Συντονισμού, η ένταση με τον Γιώργο Παπανδρεου) ήρθε σε ρήξη και το 1965 πρωταγωνίστησε στα «Ιουλιανά» ή στην Αποστασία, ο τότε βασιλιάς απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Γιώργο Παπανδρέου και μέχρι τη χουντα ανεβοατέβαιναν διάφορες κυβερνησεις

Σε συνέντευξή του το 2001 ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε για την κίνηση της «Αποστασίας» από την Ενωση Κέντρου:

«Έχω μετανιώσει, γιατί θα μπορούσα εκείνη την ώρα να δείξω λιγότερη ευαισθησία απέναντι των εξελίξεων και αντί να πάω να ορκιστώ, να πάω στο Καστρί και να κοιτάξω να συμφιλιώσω και πάλι τον Βασιλέα με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ίσως μπροστά στο φάσμα του απειλουμένου εμφυλίου πολέμου να ήσαν σοβαρότεροι και οι δύο.
Διότι και η μια μεριά και η άλλη είχε άδικο. Κατά τη δική μου αντίληψη και το είχα πει τότε εις τον Γέρο, ότι επιτέλους ο Κωνσταντίνος, ο τότε Βασιλεύς ήτο νέος, άπειρος, υφίστατο και κακές επιρροές, σίγουρα υφίστατο κακές επιρροές γύρω του, δεν αναφέρομαι κατ’ ανάγκη στη Βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία κι αυτή είχε ορισμένες φορές ακραίες θέσεις, είχε πολλά προσόντα, αλλά είχε και αδυναμίες που οφείλονται ίσως στην καταγωγή της και στην ψυχολογία την οικογενειακή, αλλά αναφέρομαι και σε πολλούς άλλους, είχε αδυναμίες, είχε ο Βασιλεύς άδικο.
Αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ένας ώριμος πολιτικός, ο οποίος θα έπρεπε εκείνη την ώρα να δείξει περισσότερη λογική και να παραδεχθεί ότι χρειαζόταν μια μικρή υποχώρηση. Σας είπα, ότι αναγκάστηκε στη συνέχεια να κάνει πολύ μεγαλύτερη για να αποφύγει.»

Την 21η Απριλίου 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και κρατήθηκε σε καθεστώς περιορισμού, αλλά του δόθηκε αμνηστία το Δεκεμβρη του ιδίου έτους και διέφυγε στη Γαλλία. Εκει έμεινε μέχρι το 1973, οπότε  επέστρεψε στην Ελλάδα. Μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου συνελήφθη ξανά και αφέθκηε ελεύθερος με την ανατροπή της δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974

Το Νοέμβριο του 1974 δεν μπορεσε να εκλεγει βουλευτής αλλά συνέστησε κομμα και το 1977 εξελέγη με αυτό -τους «Νεοφιλελεύθερους».

Το 1978 προσχώρησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το 1981 ορίστηκε κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος.

Το 1984 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Το 1989 η Νέα Δημοκρατία αναδείχτηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας τη σχετική πλειοψηφία με ποσοστό 44,25% και 145 έδρες.

Στις 20 Ιουνίου 1989 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέθεσε την πρώτη διερευνητική εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση, την οποία όμως παρέδωσε, αφού οι προσπάθειες που κατέβαλε στο τριήμερο που ορίζει το Σύνταγμα απέβησαν άκαρπες.

Το  1990, μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989,  κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού έλαβε την υποστήριξη του Θ. Κατσίκη μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ.

Στις 11 Οκτωβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ηαν παντρεμένος από το 1953  με τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012), με την οποία απέκτησε

  • τη Ντόρα Μπακογιάννη (ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας)
  • την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρο της Actinaid Hellas
  • την Αικατερίνη Μητσοτάκη, πρόεδρο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης
  • τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here