Πέθανε σε ηλικία 87 ετών η συγγραφέας και δημοσιογράφος Φρανσουάζ Ξενάκη, σύζυγός του Ιάνη Ξενάκη

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Φρανσουάζ Ξενάκη, σύζυγος του γνωστού Έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα Γιάννη Ξενάκη, πέθανε εχθές σε ηλικία 87 ετών όπως ανακοίνωσε η επίσης συγγραφέας κόρη της Μάχη Ξενάκη.

Η ίδια είχε μιλήσει επανειλημμένα για την ισχυρή επιρροή που είχε ο επί 48 χρόνια σύζυγός της επάνω της και μάλιστα σε συνέντευξή της πριν λίγα χρόνια σε ελληνική εφημερίδα είχε πει ότι «αν έχεις έναν σύζυγο που εργάζεται 15-16 ώρες την ημέρα, τι άλλο σού μένει από το να κάνεις το ίδιο και εσύ;».

Η Φρανσουάζ Γκαργκούιγ ήταν μόλις 17 ετών το 1950, όταν γνώρισε τον Ιάννη Ξενάκη. Παντρεύτηκαν το 1953 στο Παρίσι και έζησαν μαζί ως τη στιγμή που ο Ιάννης Ξενάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, στις 4 Φεβρουαρίου 2001. Την ίδια χρονιά, εκδόθηκε και το βιβλίο της «Μαμά, δε θέλω να γίνω αυτοκράτορας», αφιερωμένο στον ίδιο.

Η Γαλλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος είχε πίσω της σχεδόν τέσσερις δεκαετίες λογοτεχνικής σταδιοδρομίας. Η εργογραφία της συμπεριλαμβάνει δεκαεφτά μυθιστορήματα, που διαβάστηκαν από χιλιάδες αναγνώστες στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα ελληνικά κυρίως από τις εκδόσεις Πατάκη και Χατζηνικολή με πιο γνωστά τα «Να με περιμένεις» (1994) και «Λυπάμαι πολύ, αυτό δε γίνεται» (1997), «Χρυσό μου έρχεσαι για τη φωτογραφία;» (1991).

Σαν δημοσιογράφος ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και το βιβλίο ενώ διατηρούσε για χρόνια στήλη με χρονογραφήματα σε καθημερινή γαλλική εφημερίδα. Επί μια εικοσαετία περίπου παρουσίαζε την πρωινή ενημερωτική του καναλιού France 2, κάτι που την έκανε και περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here