Πέθανε σε φυλακή της Πορτογαλίας ο εγκληματίας πολέμου Μίλε Μρκσιτς

Σε φυλακή της Ποτρογαλίας πέθανε χθες Κυριακή ο εγκληματίας πολέμου, πρώην διοικητής του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA), Μίλε Μρκσιτς.

Eίχε καταδικαστεί για την  υπόθεση της δολοφονίας Κροατών σε αγρόκτημα της Όβτσαρα, έξω από την πόλη Βούκοβαρ της ανατολικής Κροατίας, τον Νοέμβριο του 1991.

Σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση RTS, ο Μρκσιτς βρισκόταν στις πορτογαλικές φυλακές από το 2012, μετά την καταδίκη του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκσλαβία (ICTY) σε 20ετή κάθειρξη, με τις κατηγορίες του βασανισμού, απάνθρωπης συμπεριφοράς και δολοφονίας κρατουμένων στο αγρόκτημα Όβτσαρα.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ρασίμ Λιάγιτς, ο οποίος προεδρεύει του Εθνικού Συμβουλίου Συνεργασίας με το ΔΠΔ είχε δηλώσει μία ημέρα πριν από τον θάνατο του Μρκσιτς ότι επρόκειτο να ζητήσει την άμεση, προσωρινή αποφυλάκιση του πρώην διοικητή του JNA προκειμένου να τού παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στη Σερβία.

Σε επιστολή της προς τα ΜΜΕ, η κόρη του Μρκσιτς, Μαρίγια, σημείωνε ότι ο πατέρας της είχε προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα και η κατάστασή του ήταν κρίσιμη.

Επικαλούμενος πηγές από τη σερβική κυβέρνηση, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου μετέδωσε ότι το σερβικό κράτος θα καλύψει τα έξοδα μεταφοράς της σορού του Μρκσιτς από την Πορτογαλία καθώς και τις δαπάνες της ταφής του.

Ο Μρκσιτς είχε παραδοθεί οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, τον Μάιο του 2002.

Εκτός του Μρκσιτς, για τα εγκλήματα πολέμου στο αγρόκτημα Όβτσαρα είχε καταδικαστεί και ο διοικητής του JNA,  Βέσελιν Σλιβάντσανιν. Η  δίκη τους  ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2005 και στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, το Δικαστήριο καταδίκασε τον Μρκσιτς σε 20ετή κάθειρξη. Ο Σλιβάντσανιν καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, ενώ ο Ράντιτς αθωώθηκε.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here