Πέθανε ο Νιλ Σάιμον, συγγραφέας του «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» και του «Sweet Charity»

Πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια σε ηλικία 91 ετών ο βραβευμένος συγγραφέας Νιλ Σάιμον, γνωστότερος στο ελληνικό κοινό από τα έργα του «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» και «Παράξενο ζευγάρι». Νοσούσε από καιρό και είχε παρουσιάσει δυστυχώς και άνοια.

Το 2004 μάλιστα είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού, που το το είχε δωρίσει ο καλός του φίλος και εκδότης Μπιλ Ηβανς.

Πέθανε ο Νιλ Σάιμον | Newsit.gr

Μεγάλωσε δύσκολα την εποχή της μεγάλης κρισης στις ΗΠΑ και οι γονεις του λογω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων τους (και άλλων) δεν του παρείχαν αυτό που λέμε «ευτυχισμένα παιδικά χρόνια».  Συχνά το έσκαγε και αναζητουσ εκαταφύγιο στα σινεμά της γειτονιάς επί ωρες με αγαπημενο του τον Τσάρλι Τσάπλιν. Οταν ξεμπέρδεψε με το στρατό, άρχισε να γράφει κωμωδίες για το ραδιόφωνο και μετά για την τηλεόραση.

Το «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» το έγραψε το 1963 και ήταν επικεντρωμένο σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι που το παρακολουθούσε επί ένα τετραήμερο, στις συγκρούσεις των χαρακτήρων του και στην επιμονή της γυναίκας να χαλαρώσει περισσότερο ο σύζυγος και να μαθει να περπατάει ξυπόλυτος στο πάρκο…. Το «Παράξενο ζευγάρι» είναι δυο χωρισμένοι άντρες ου συγκατοικούν και φυσικά και αυτοί συγκρούονται…

Ο Σαιμον  προτάθηκε 17 φορές για βραβείο Tony και κέρδισε τρεις από αυτές.

Ο Νιλ Σάιμον είχε γράψει 30 θεατρικά έργα και πολλές τηλεοπτικές σειρές καθώς και σενάρια.

Είχε κάνει τέσσερις γάμους. Ο τελευταίος ήταν με την Ελέιν Τζόις, με την οποία παντρεύτηκε το 1999.

Το 1981 έγραψε και το θεατρικό «Οι ηλίθιοι » για ένα δάσκαλο που πάει σε ένα χωριό στην Ουκρανία και διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι, ειναι ο ένας  πιο χαζός απο τον άλλο. Ομως μαθαίνει ότι οι κάτοικοι δεν ειναι τυχαία χαζοί και ότι για τη βλακεία τους φταίει μια κατάρα που μπορεί να την ανατρέψει.  Σύμφωνα με τις φήμες ο Σάιμον το εγραψε στο πλαίσιο  ενός διακανονισμού διαζυγίου με την τότε συζυγό του. Ο Σάιμον της παραχωρούσε τα κέρδη του από την επόμενη θεατρική του δουλειά και έτσι αποφάσισε να γράψει ένα υποδεέστερο έργο που δεν θα ανέβαινε για πολλές παραστάσεις. Με δεδομένο ότι το έργο κατέβηκε μετά από 40 παραστάσεις, πέτυχε το στόχο του. Έκτοτε βέβαια το έργο έχει ανεβεί αμέτρητες φορές από θιάσους σε όλο τον κόσμο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here