Πέθανε ο δημοσιογράφος και αγωνιστής του ΕΑΜ Λάζαρος Αρσενίου

Πέθανε σε ηλικία 104 χρονών ο  Θεσσαλός δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρος Αρσενίου που εντάχθηκε στο ΕΑΜ σε ηλικία 27 ετών.

Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον εμφύλιο πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου φυλακίστηκε αρκετές φορές. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα. Εργάσθηκε στην τοπική εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα». Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Συνεταιριστικά Νέα» της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, αλλά και ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του πρακτορείου «Reuters». Υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» Αθηνών.

Τιμήθηκε για την αντιστασιακή του δράση και τη δημοσιογραφική του δουλειά, απο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον τίμησε με το παράσηµο «Χρυσός Σταυρός του Τάγµατος Τιµής», ενώ του έχει απονεμηθεί και το Βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην Πρόοδο της Δηµοσιογραφίας και τη συµµετοχή του στην Εθνική Αντίσταση». Τιμήθηκε, επίσης, από τον δήμο Τρικκαίων, αλλά και από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας για τη συνολική του προσφορά.

Έγραψε πολλά βιβλία, με πιο γνωστά αυτά που αφορούν στην Εθνική Αντίσταση στη Θεσσαλία. Μεταξύ των βιβλίων του, είναι και τα εξής:

– «Τα τσελιγκάτα», Αθήνα 1972
– «Η κατάπτωση στην ελληνική μουσική, κατάπτωση ελληνική και εθνική», Αθήνα, Γρηγορόπουλος 1979
– «Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη», Αθήνα, Τολίδης 1982
– «Το έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους, 1881-1993», Τρίκαλα, Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. 1994
– «Η ανατομία του έπους 1940-41», Δωδώνη 1998
– «Η Θεσσαλία στην αντίσταση», 3η βελτιωμένη έκδοση, Λάρισα, Έλλα 1999 κ.ά.

-«Η ασκηθείσα στην Ελλάδα πολιτική μεταπολεμικά 1950-2012», Επικαιρότητα, 2013

 

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ «εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λάζαρου Αρσενίου, παλαίμαχου αγωνιστή και δημοσιογράφου, για το θάνατό του».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here