Πέθανε ο δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα

Σε ηλικία 83 ετών, πέθανε ο άλλοτε δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα.

Ανέλαβε την εξουσία το0 1983  αλλά απομακρύνθηκε από την εξουσία με αμερικανική εισβολή στη χώρα το 1989.

Ήταν τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους διέταξε την εισβολή. Επισήμως, οι αμερικανοί παρατηρητές είχαν αποφανθεί ότι «έκλεψε» τις προεδρικές εκλογές του 1989.

Είχε όμως ήδη ασκηθεί δίωξη εις βάρος του για εμπόριο ναρκωτικών.

Γεννήθηκε το 1934 και σπούδασε στη στρατιωτική ακαδημία του Περού. Ήδη από τη δεκαετία του 1950 ήταν πληροφοριοδότης της CIA στον πόλεμό της κατά των αριστερών αντάρτικων στην Κεντρική Αμερική.

Στήριξε το πραξικόπημα του 1968 που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Ομάρ Τορίχος.

Ένα περίεργο δυστύχημα με αεροπλάνο προκάλεσε το θάνατο του Τορίχος, το 1981. Ο ίδιος είχε ήδη αποκτήσει επιρροή με αποτέλεσμα να γίνει facto ruler ηγέτης του Παναμά το 1983.

H πτώση του μετά το 1989 ήταν απότομη: καταδικάστηκε για δολοφονίες, διαφθορά, κατάχρηση δημόσιου χρήματος και εμπόριο ναρκωτικών.

Πρόσφατα υποβλήθηκε σε επέμβαση, καθώς από προηγούμενη εγχείριση στο κεφάλι είχε προκληθεί σοβαρή αιμορραγία.

Η ανατροπή

Τον Φεβρουάριο του 1989 οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Νοριέγκα για εκβιασμό, ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στις 20 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, με εντολή του Τζορτζ Μπους, οι Αμερικανοί ανέτρεψαν με στρατιωτική επέμβαση τον Νοριέγκα, ο οποίος παραδόθηκε δέκα ημέρες αργότερα, αφού είχε καταφύγει στη  διπλωματική αποστολή του Βατικανού στην πόλη του Παναμά.

Ο Νοριέγκα κρατούμενος των Αμερικανών μετά την ανατροπή του (1990) Στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 άρχισε στις ΗΠΑ η δίκη του Νοριέγκα και στις 10 Απριλίου 1992, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 40 ετών για οκτώ κατηγορίες που αφορούσαν σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εκβιασμούς. Κατά τη διάρκεια της δίκης ισχυρίστηκε ότι είχε αποκομίσει σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια από τις υπηρεσίες του προς τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι του είχε διαθέσει μόλις 320.000 δολάρια.

Ο Νοριέγκα καταδικάστηκε ερήμην για τη δολοφονία του αντιφρονούντα γιατρού Ούγκο Σπανταφόρα, ο οποίος αποκεφαλίστηκε όταν απείλησε να αποκαλύψει τις σχέσεις του δικτάτορα με λαθρέμπορους ναρκωτικών, καθώς και για τις εκτελέσεις εννέα αξιωματικών που είχαν αποπειραθεί να τον ανατρέψουν.

Επιπλέον, αντιμετώπισε κατηγορίες για τη δολοφονία ενός συνδικαλιστή, του Ελιόντορο Πορτουγκάλ, το 1970. Αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 20 χρόνια, αλλά οι δικαστικές του περιπέτειες συνεχίστηκαν, αφού καταδικάστηκε ερήμην στο Παρίσι ότι αγόρασε περιουσία στη Γαλλία έναντι 2,8 εκατ. δολαρίων, με χρήματα που προέρχονταν από ναρκωτικά.

Μετά από ένα δικαστικό σήριαλ μεταξύ, Γαλλίας, Παναμά και ΗΠΑ που κράτησε αρκετά χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2011 ο Νοριέγκα εκδόθηκε από την Γαλλία στον Παναμά για να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής του.

Ο Νοριέγκα μηνύει εταιρεία video game 

Η ιστορία έχει και συνέχεια, καθώς φέτος τον Ιούλιο ο Νοριέγκα έκανε μήνυση στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard για συκοφαντία, με τη μορφή που εμφανίζεται ως φιγούρα στο παιχνίδι, «Call of Duty: Black Ops II.» Σκοπός σε μια πίστα του παιχνιδιού δράσης είναι η σύλληψη του δικτάτορα και ο Νοριέγκα, ισχυρίζεται ότι του χρωστούν λεφτά, επειδή αμαυρώνεται η εικόνα του, καθώς παρουσιάζεται σαν δολοφόνος, απαγωγέας και εχθρός της πολιτείας. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2012 και έχει πολλά ιστορικά στοιχεία και φιγούρες αληθινών προσώπων. Μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία του τα έσοδα ανήλθαν σε 1 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι κατέχει το ρεκόρ πωλήσεων στο διάστημα των πρώτων πέντε ημερών….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here