Πέθανε ο διεθνώς διακεκριμένος χειρουργός Γιάννης Παπαδημητρίου

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών ο διακεκριμένος καθηγητής χειρουργικής  Γιάννης Παπαδημητρίου που είχε πραγματοποιήσει το 1990 και την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου είχε διατελέσει πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Γεννήθηκε στην Τρίπολη, στο χωριό Αραχαμίτες. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Το 1987 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Χειρουργικής (Αθήνα) και Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου (Αρεταίειο Νοσοκομείο).

Για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα, ανακηρύχθηκε το 2000 από την ιατρική επιθεώρηση  «Archives of Surgery», ένας  από τους 24 πλέον διακεκριμένους χειρουργούς στον κόσμο.

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητης σε 11 Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει συγγράψει περίπου 400 επιστημονικά άρθρα και εκδώσει 12 βιβλία. Επίσης έχει βραβευθεί για το έργο του από την Ακαδημία Αθηνών.

Διετέλεσε πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και  στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Από την ίδρυση του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» και για διάστημα πέραν της δεκαετίας, διετέλεσε τομεάρχης Χειρουργικού, καθώς και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του.

Είναι παντρεμένος με τη Λίλα Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και έχει δύο παιδιά, το Δημήτρη, ιατρό και την Αλκμήνη, Οικονομολόγο.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here