Πέθανε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο εγκέφαλος της Εταιρίας Δολοφόνων

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο εγκέφαλος της Εταιρίας Δολοφόνων, Χρήστος Παπαδόπουλος. Ήταν η συμμορία η οποία είχε σοκάρει το πανελλήνιο με τη δράση της, καθώς για έξι χρόνια από το 1981 έως το 1987, δολοφονούσε ηλικιωμένους για να κληρονομήσει την περιουσία τους, ενώ αποτελούνταν από ανθρώπους υπεράνω κάθε υποψίας.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είχε αποφυλακισθεί το 2009 και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομεία Αγία Όλγα, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία.

Ποιος ήταν ο Χρήστος Παπαδόπουλος

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν πολίτης υπεράνω υποψίας, δικηγόρος, πρώην δήμαρχος της Νέας Χαλκηδόνας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οικογενειάρχης. Η γυναίκα του καταδικάστηκε και αυτή για συμμετοχή στην υπόθεση, ενώ ήταν και πατέρας τριών παιδιών.

Όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του σε οκτώ δολοφονίες ηλικιωμένων καταδικάστηκε 8 φορές εις θάνατον και 25 χρόνια κάθειρξη. Τότε ήταν 51 ετών.

Το 2009 αποφυλακίστηκε, άνοιξε γραφείο και ασχολούνταν με τελωνειακές και φορορολογικές υποθέσεις. Όμως το 2011 κατηγορήθηκε ξανά, αυτή τη φορά για την αρπαγή μιας γυναίκας και επέστρεψε για ένα μικρό διάστημα στις φυλακές.

Ειχε γεννηθέι στα Φιλιατά Πλάτανου Θεσπρωτίας και όταν βγήκε από τις φυλακές ζούσε στο Μενίδι.

Η δράση της Εταιρείας Δολοφόνων

Η δράση της «Εταιρίας» αφορούσε σε μια χρονική περίοδο από το 1981 έως το 1987, ενώ μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Όλα ξετυλίγονται όταν πεθαίνει ο Χαράλαμπος Τυπάλδος σε ηλικία 84 ετών. Όμως η διαθήκη που αφήνει προκαλεί ερωτηματικά στη σύζυγο και την κόρη του, καθώς εμφανίζονταν 156 κληρονόμοι ανάμεσα τους και ο Νίκος Πέππας, τον οποίο ο Τυπάλδος γνώριζε ελάχιστα.

Οι κληρονόμοι του αναθέτουν στον ιδιωτικό ερευνητή Κώστα Σπύρου να ερευνήσει την υπόθεση.

Το Πάσχα του 1987 γίνονται οι πρώτες συλλήψεις αλλά είναι μόνο η αρχή των αποκαλύψεων που σοκάρουν την ελληνική κοινή γνώμη.

Ο Χαράλαμπος Τυπάλδος ήταν το τελευταίο θύμα τους.

Η 65χρονη Λάουρα Πάντου ήταν το πρώτο. Βρέθηκε νεκρή μέσα σε ένα αλσύλλιο στο Κολωνάκι, αλλά ο θάνατος της αποδόθηκε σε τροχαίο ατύχημα.

Ακολούθησε η Έλλη Βεριοπούλου, θεία της Πάντου, η οποία στη διαθήκη της άφηνε κληρονόμους 46 γυναίκες, ανάμεσα τους και τις δύο κόρες του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Μετά την Βεριοπούλου ήταν η σειρά της Φραγκουλάκη. Το τέλος της ήρθε με το χτύπημα μιας πέτρας στο κεφάλι της από το χέρι της ίδιας της ανηψιάς της, η οποία βιαζόταν να την κληρονομήσει.

Τον κατάλογο συμπλήρωσαν η Ευθυμία Πρωτονοτάριου, ο Άγγελος Καλαφάτης, ο Σταμάτης Μπρουζάκης και μια 75χρονη ξαδέρφη της Βεριοπούλου.

Χρήστος Παπαδόπουλος 4

Η δίκη και οι ποινές

Ο δικηγόρος, πρώην Δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας και γενικά ένας άνθρωπος που δεν κινούσε υποψίες, Χρήστος Παπαδόπουλος είχε στήσει αριστοτεχνικά μαζί με τους υπόλοιπους τη δολοφονική του μηχανή. Απόδειξη ότι δνε είχαν κινηθεί ποτέ υποψίες ως την υπόθεση Τυπάλδου που ήταν η αρχή του τέλους.

Ήταν με διαφορά ο πιο πλούσιος από τα μέχρι τότε θύματα τους και ήταν η απληστία και η αλαζονεία του Παπαδόπουλου που τους «έκαψε».

Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Χρήστος Παπαδόπουλος προσπάθησε να αποδώσει ιδεολογικά κίνητρα στις δολοφονίες του.

«Ήμουν εγκέφαλος-ανεγκέφαλος. Τότε είχαν πάρει τα μυαλά μας αέρα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να τα κάνουμε όλα αυτά. Φτάσαμε σε ακραίες καταστάσεις. Όμως, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, η δράση μας είχε ιδεολογικό υπόβαθρο. Από μικρό παιδί είχα αριστερή συνείδηση. Σε καμία διαθήκη δεν υπήρχαν λιγότεροι από πενήντα κληρονόμοι, συνήθως ήταν από 70-100, ενώ στην υπόθεση του Τυπάλδου παρακαλώ, ήταν 156. Δηλαδή, εγώ δεν τα έκανα όλα αυτά για τον εαυτό μου, αλλά για να βγάλω τον φτωχό από την πείνα του. Τότε πίστευα ότι έχει μεγαλύτερη αξία να φάνε ψωμί 150 άνθρωποι, από τη ζωή ενός 85χρονου ή 90χρονου».

Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε βαρύς πάνω σε όλους, αλλά ειδικά στον «δικηγόρο του διαβόλου» που καταδικάστηκε οχτώ φορές σε θάνατο και 25 χρόνια κάθειρξη.

Η Γεωργία Παπανικολάου είναι πλέον ελεύθερη αφού εξέτισε τα 2\3 της ποινής της.

Ο Βασίλης Πλατανιώτης πέθανε μέσα στη φυλακή.

Ο Ιωάννης Παμπρής αποφυλακίσθηκε και πέθανε από φυσικά αίτια, λίγου μήνες μετά.

Τέλος ο Γιώργος Ξανθόπουλος που εξέτιε ποινή 12ετούς κάθειρξης αυτοκτόνησε μέσα στη φυλακή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here