Πέθανε ο Χανιώτης αναρχικός αγωνιστής Βαρδής Τσουρής

 

Ο Βαρδής Τσουρής, ανήκε σε εκείνες τις μορφές αγωνιστών, που η προσωπικότητά τους και η ζωή τους έδιναν νόημα και αξία στην έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σε ηλικία 64 ετών, μετά από μάχη 2 ετών με τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης.

Η πολιτική κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι στις 3 η ώρα στο χωριό Λιβαδά Ανατολικού Σελίνου. Παράκληση της οικογένειας να μην κατατεθούν στέφανα, αλλά να ενισχυθεί η «Κοινωνική κουζίνα».

Η ιστορία του

Ο Βαρδής Τσουρής, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, είχε συλληφθεί και κρατηθεί στις φυλακές στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων κατά των βάσεων στις 23 Ιούλη του 1990.

Η σύλληψή του, παρά το ότι ο Βαρδής Τσουρής ανήκε πάντα στον αναρχικό χώρο τον οποίον υπηρέτησε με συνέπεια, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αυθόρμητες κινητοποιήσεις των Χανιωτών ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης που απαιτούσαν με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις και έξω από τις φυλακές την άμεση αποφυλάκισή του.

1990-1992: Χρονικό της υπόθεσης Βαρδή Τσουρή

23 Ιούλη 1990: Διαδήλωση Χανιωτών κατά των αμερικάνικων βάσεων δέχεται επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα κ.λπ. Χιλιάδες Χανιώτες, αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι αντιστέκονται συγκρουόμενοι με την αστυνομία επί 18 ώρες. Υψώνονται οδοφράγματα και πυρπολείται το κτίριο της Νομαρχίας. Γίνονται συλλήψεις.

24 Ιούλη 1990: 15.000 Χανιώτες διαδηλώνουν ξανά κατά των βάσεων, των ΜΑΤ και του νομάρχη Νάτσικα. Απελευθερώνονται όλοι οι συλληφθέντες της προηγούμενης μέρας.

Νοέμβρης 1990: Καλούνται σε ανάκριση 106 Χανιώτες για τα γεγονότα του Ιούλη. Προφυλακίζεται ο Μανώλης Τσινιαράκης με κατασκευασμένες κατηγορίες. Έως το τέλος του χρόνου καλούνται και άλλοι για ανάκριση, αλλά αφήνονται ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης.

31 Γενάρη 1991: Καλούνται για ανάκριση 4 Χανιώτες από τους οποίους προφυλακίζεται μόνο ο αναρχικός Βαρδής Τσουρής. Αμέσως χιλιάδες Χανιώτες συγκροτούν αυθόρμητη διαδήλωση και αποκλείουν τις εισόδους των δικαστηρίων επί 12 ώρες μην επιτρέποντας να εκτελεστεί η απόφαση της προφυλάκισης και απαιτώντας την ανάκλησή της.

1 Φλεβάρη 1991: Κατατίθεται αίτηση αποφυλάκισης του Βαρδή Τσουρή.

Λίγες μέρες μετά αποφυλακίζεται ο Μανώλης Τσινιαράκης.

nomarxia-1990-a04

Οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Β. Τσουρή συνεχίζονται από αναρχικούς στην Αθήνα.

20 Φλεβάρη 1991: Αποφυλακίζεται ο Βαρδής Τσουρής με καταβολή εγγύησης 200.000 δραχμών και με τον όρο να παρουσιάζεται κάθε πρώτη του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

29 Μάρτη 1991: Αίτηση του Βαρδή Τσουρή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να τροποποιηθούν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του απορρίπτεται.

25 Γενάρη 1992: Κατατίθεται δεύτερη αίτηση του Βαρδή Τσουρή.

10 Ιούνη 1992: Απορρίπτεται η δεύτερη αίτηση του Β. Τσουρή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αποφασίζεται η εκ νέου προφυλάκισή του.

9 Ιούλη 1992: Η απόφαση αυτή αποστέλλεται στην Ασφάλεια Χανίων για να εκτελεστεί.

11 Σεπτέμβρη 1992: Ο Βαρδής Τσουρής συλλαμβάνεται εκ νέου.

14 Σεπτέμβρη 1992: Κατατίθεται αίτησή αποφυλάκισής του.

18 Σεπτέμβρη 1992: Παρ’ ότι ο εισαγγελέας συμφωνεί να αποφυλακιστεί με όρους, όπως καταβολή εγγύησης 500.000 δραχμών και χωρίς να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα, η αίτηση απορρίπτεται.

19 Οκτώβρη 1992: Κατατίθεται νέα αίτηση αποφυλάκισης.

* Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση του Βαρδή Τσουρή μπορεί κανείς να βρει στο δελτίο πληροφόρησης «Ο Αναρχικός», στην αναρχική εφημερίδα «Η Ανταρσία των Αγγέλων» και σε προκηρύξεις της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης.

**Επίσης και εδώ: http://agonaskritis.gr

(πηγή: Αγώνας της Κρήτης)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here