Πέθανε ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη επί σχεδόν μισό αιώνα

«Έφυγε» σήμερα το μεσημέρι  σε ηλικία 79 ετών ο ακαδημαϊκός και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς.

Είχε εισαχθεί με πνευλογικά προβλήματα  σε ιδιωτική κλινική στο Μαρούσι πριν απο το Πάσχα (Μεγάλη Πέμπτη) και υπεβλήθη επιπλέον σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Εν συνεχεία έμεινε στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού θεραπευτηρίου και σήμερα υπέκυψε.

Γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία.

Το 1965 διορίσθηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1973 του ανατέθηκε η διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη και το οποιο σταδιακά ανέπλασε.

Το 1992 αναγορεύτηκε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο

Στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή, αλλά κατέλαβε θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος. Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς πέτυχε να μετατρέψει αυτό που παρέλαβε (δηλαδή μια πολυδιάστατη ιδιωτική συλλογή που στεγαζόταν σε ένα νεοκλασικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας) σε ένα πρωτοποριακό φορέα πολιτιστικής δράσης με πολλαπλά παραρτήματα, όπως το κτίριο της οδού Πειραιώς («Το Μουσείο της Γενιάς του ’30») κ.α.

Προσέλκυσε πολλούς χορηγούς και φρόντισε να απλώσει τις δραστηριότητες του μουσείου και στη σύγχρονη εικαστική δραστηριότητα.

Υπήρξε ο μακροβιότερος διευθυντής Μουσείου διεθνώς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here