Πέθανε ο Κενάν Εβρέν, αρχηγός του πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία

Απεβίωσε την Κυριακή ο Κενάν Εβρέν, στρατηγός εν αποστρατεία, πρώην πρόεδρος της Τουρκίας (1982-1989), ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980. Ο Εβρέν ήταν το πρόσωπο που συμβόλιζε την απόλυτη κυριαρχία του στρατού στα τουρκικά πολιτικά πράγματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο θάνατος του Εβρέν, που νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Άγκυρα, διαπιστώθηκε αργά το Σάββατο το βράδυ.

Ο Εβρέν ήταν ο πρώτος πραξικοπηματίας ο οποίος δικάστηκε στην Τουρκία κα καταδικάστηκε το 2014, σε ισόβια κάθειρξη. Νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο GATA από το 2012. Η κατάστασή της υγείας του είχε επιδεινωθεί πρόσφατα και η αναπνευστική του λειτουργία υποστηριζόταν μηχανικά.

Το πραξικόπημα του Εβρέν ακολούθησε αυτά του 1960 και του 1971 και ήταν μακράν το πιο αιματηρό καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, περίπου 250.000 αντιμετώπισαν δικαστικές διώξεις, 50 κρατούμενοι εκτελέστηκαν, δεκάδες άλλοι πέθαναν στις φυλακές λόγω των άγριων βασανιστηρίων και δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι εξορίστηκαν.

Χαρακτηριστικό δείγμα της σκληρότητας του χαρακτήρα του  ήταν η απάντηση έδωσε σε όσους διαμαρτύρονταν για τον απαγχονισμό ενός 17χρονου που είχε καταδικαστεί για τον φόνο ενός στρατιώτη στις ταραχές που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα: «αν δεν κρεμάσεις αυτούς που το αξίζουν, εξαπλώνονται σαν ιός».

«Αν μπορούσαμε να το ξανακάνουμε, θα επαναλαμβάναμε ακριβώς την ίδια επιχείρηση. Δεν έχω καμιά απολύτως τύψη», είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2013 ο παλαιός αξιωματικός.

Ο Εβρέν ανέλαβε την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου των Ένοπλων Δυνάμεων το 1978 και το 1980, κατάλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, ως αυτόκλητος υπερασπιστής του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ.

Μέσα από την επιβολή της στρατιωτικής χούντας, προώθησε ένα αυταρχικό Σύνταγμα, το οποίο ουσιαστικά είναι και το ισχύον τουρκικό Σύνταγμα ακόμα και  σήμερα, παρόλο που έχει αναθεωρηθεί πάρα πολλές φορές.

Ο στρατηγός ανέλαβε πρόεδρος της δημοκρατίας του 1983 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση ως το 1989, όταν αποσύρθηκε.

Ενώ μέχρι και το 2012 όλα φαινόταν ότι θα κυλήσουν ομαλά για το υπόλοιπο της ζωής του Κεμάλ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να υποτάξει τον στρατό και να κόψει τα νήματα που έχει στην κρατική διακυβέρνηση, σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος το 2010, ο Εβρέν έχασε την ασυλία που είχε εξασφαλίσει στον εαυτό του μέχρι τότε. Το 2012, μαζί με τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Τουρκίας Ταχσίν Σαχίνκαγια,  ήταν οι πρώτοι πραξικοπηματίες που δικάστηκαν για «εγκλήματα εναντίον του κράτους».

Πριν από την προσαγωγή του σε δίκη το 2011 ο απόστρατος αξιωματικός είχε δηλώσει πως: «Θα προτιμούσα να αυτοκτονήσω παρά να δικαστώ», κάτι που δεν έκανε όμως ποτέ πράξη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here