Πέθανε η 44χρονη άστεγη Βρετανίδα που δηλητηριάστηκε κατά λάθος από νόβιτσοκ

Η 44χρονη Ντον Στέρτζες που είχε εκτεθεί στο νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ προ δεκαημέρου, πέθανε χτες στο νοσοκομείο  όπου νοσηλευόταν έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση.

dawn-sturgess-3.jpg

Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη έμενε σε άσυλο αστέγων μέχρι προ διμήνου και πρόσφατα είχε πάει να συγκατοικήσει  με το νέο σύντροφό της, έναν άνεργο 45χρονο, που επίσης έχει δηλητηριασθεί από τον ίδιο νευροπαραλυτικό παράγοντας.  Οι δυο τους είχαν πάει με ένα 28χρονο φίλο τους στο πάρκο για ηλιοθεραπεία και μετά έπεσε σε κώμα πρώτα  η γυναίκα και πέντε ώρες αργοτερα, ο άνδρας. Ο 28χρονος δεν έπαθε τίποτα, και πιστεύει ότι το ζευγάρι είχε πιάσει κάτι που βρήκε στο χώμα, στο πάρκο, ίσως σύριγγα. Η Αστυνομία μαλιστα αρχικά πίστευε ότι το ζευγάρι είχε πέσει σε κώμα από ηρωίνη.

Η βρετανική αστυνομία εξαρχής κατηγορεί τη Ρωσία, ότι έστειλε προ τετραμήνου εκτελεστή να δολοφονήσει με νόβιτσοκ τον κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του και εν συνεχεία ο δράστης μάλλον πέταξε στο πάρκο ή σε άλλο δημόσιο χώρο σύνεργα που χρησιμοποίησε για τη δολοφονία του κατασκόπου -σύριγγα, φιαλίδιο ή ό,τι άλλο.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει το πώς ακριβώς η άτυχη Ντον  Στέρτζες και  ο σύντροφός της  εκτέθηκαν στη νευροπαραλυτική ουσία την 30ή Ιουνίου.

0 45χρονος σύντροφός της παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση του Μαρτίου και υποστήριξε ότι επρόκειτο για ενέργεια των βρετανικών ή άλλων μυστικών υπηρεσιών για την ανακίνηση αντιρωσικής υστερίας. (Ο Ρώσος Σκριπάλ εργαζόταν σε ευαίσθητη στρατιωτική υπηρεσία της χώρας του και κατασκόπευε υπέρ των Βρετανών και των Αμερικανών, συνελήφθη και εν συνεχεία «ανταλλάχθηκε» με  άλλους κατασκόπους, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ζει στη Βρετανία)

Για «βρόμικο πολιτικό παιχνίδι» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. «Ζητήσαμε και στην υπόθεση Σκριπάλ και στην τωρινή μέσω της πρεσβείας μας να συμμετάσχουμε στις έρευνες, αλλά ουδεμία απάντηση εδόθη, παρά μόνον αστήρικτες κατηγορίες».

Οι Βρετανοί πάντως ανησυχούν που διαπιστώνουν ότι μια ελάχιστη ποσότητα του νόβιτσοκ μπόρεσε να δηλητηριάσει δύο ανθρώπους τυχαία στο δρόμο και ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο  Σκριπάλ και η κόρη του έζησαν πάντως, ίσως γιατί εκτέθηκαν λιγότερο στο νόβιτσοκ, ή γιατί είχαν καλύτερη νοσηλεία ή γιατί είχαν πιο γερό οργανισμό από την άτυχη άνεργη Βρετανίδα, μητέρα τριών παιδιών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here