Πέθανε από σπάνια λοίμωξη ο δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος

Κατέληξε σήμερα το μεσημέρι στον Ευαγγελισμό ο 60χρονος δημοσιογράφος και σκιτσογράφος  Μάνος Αντώναρος, αδελφός του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου. Ο Μάνος Αντώναρος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου εδώ και 9 ημέρες,  με βαριά πνευμονία,  προσβεβλημένος από το σπάνιο βακτήριο της λεγεωνέλλας -κανείς δεν ξέρει πώς προσβλήθηκε από αυτό.

Ήταν γιος του γνωστού γελοιογράφου Αρχέλαου (Αρχέλαου Αντώναρου)

Είχε εργαστεί ως αρθρογράφος σε ελληνικές εφημερίδες (Ελεύθερος Τύπος, Εθνος, Βραδυνή, Εξπρες, Κέρδος, Αθλητική Ηχώ),  υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Αθήνα 9.84., δούλεψε ως διευθυντής στο Κανάλι-5 και ως παραγωγός στο ραδιοφωνο του  ΑΝΤ1  και στον Alpha. Στην τηλεόραση εργάστηκε κατ αρχάς στην παραγωγή ειδήσεων του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, εν συνεχεία ως διευθυντής προγράμματος στον ΣΚΑΙ, ως διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του MEGA, ως παρουσιαστής  εκπομπών στο Seven-X και ως συντονιστής στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕRT-SAT. Έίχε κάνει τρεις γαμους και άφησε δυο ανήλικα παιδιά, τον Αρχέλαο και την Αθηνά.

Το 2004 είχε πάθει έμφραγμα και την ημέρα που το έπαθε, την θεωρούσε ημέρα των σημαντικότερων γενεθλίων του, όπως μπορεί κάποιος να διαβάσει εδώ

 

ΤΟ ΝΟΣΗΜΑ

Η νόσος των λεγεωναρίων και η βαριά πνευμονία προκαλείται από  βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα Οι λεγεωνέλλες είναι υδροβια βακτήρια που πάντως μπορούν να ζήσουν και  στο έδαφος. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους  20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία τους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα[3][4].

Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιωρήματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια.Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής.

Η νόσος προσβάλλει συχνότερα άτομα άνω των 50 ετών και συχνά καπνιστές ή άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Θεωρείται ότι πάνω από το 80% των περιστατικών λεγεωνέλλωσης δεν καταγράφονται, επειδή δεν γίνονται αντιληπτά και θεωρούνται συνήθως βαριές πνευμονίες.  Επίσης η διάρροια που καμέα φορά παρουσιάζεται ως σύμπτωμα, αποπροσανατολίζει τους γιατρούς και το μυαλό τους δεν πάει στη λεγεωνέλλωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here