Πέθανε από λοιμώδες στην Αργεντινή ο ισπανός εισαγγελέας που άσκησε τις διώξεις στους Καταλανούς

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα -που άσκησε τις διώξεις εναντίον των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας- πέθανε στο Μπουένος Άιρες και οι εκεί αρχές αποδίδουν τον θάνατό του σε εμπύρετο νόσημα

Ο 66χρονος Μπάθα βρισκόταν στην Αργεντινή για να παρακολουθήσει διεθνές συνέδριο εισαγγελέων της Λατινικής Αμερικής

Πριν απο δύο ημέρες εισήχθη σε νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες με πυρετό  και σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις διαγνώσθηκε με ίωση (άγνωστο ποια ακριβώς). Πέθανε χθες

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τις ευχαριστίες του, «για μια ζωή αφιερωμένη στην υπηρεσία του κράτους».

Ο ιδιος είχε τοποθετήσει στη θέση του γενικού εισαγγελέα τον Μπάθα  πριν από περίπου έναν χρόνο. (Στην Ισπανία, ο γενικός εισαγγελέας διορίζεται τυπικά από τον βασιλιά, αλλά  κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης)

Μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, ο Μπάθα άσκησε διώξεις  για εξέγερση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος στα μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης (η κατάχρηση αφορούσε στην χρηματοτηση του δημοψηφισματος από ισπανικούς πόρους)

Οκτώ πρώην υπουργοί της Καταλονίας τέθηκαν τότε υπό κράτηση ενώ τέσσερις άλλοι, μαζί με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, διέφυγαν στο Βέλγιο. Αναμένεται η απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης για την έκδοσή τους (ή όχι) στην Ισπανία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here