Περιστολή δικαιωμάτων, διαρκής φυλάκιση προσφύγων και μεταναστών-Στη Βουλή το ν/σ για το άσυλο-Εντείνονται οι αντιδράσεις

Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για ο άσυλο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχει δεχτεί σφοδρότατες επικρίσεις τόσο για την ολιγοήμερη διαβούλευση όσο και γι’αυτές καθαυτές τις διατάξεις του που εγκυμονούν σοβαρούς περιορισμούς δικαιωμάτων για χιλιάδες ανθρώπους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να «βαφτίσει» μεταναστευτικό το προσφυγικό ζήτημα, ένα εκ του πονηρού παιχνίδι με τις λέξεις που επιδιώκει να χαϊδέψει τα πιο συντηρητικά ακροατήρια και τα ακροδεξιά αντανακλαστικά.

Ο Π. Καππάτος, εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ,  έθεσε ως στόχο «την επιστροφή 10.000 ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» – ένας στόχος που εκτός από ανεδαφικός υποκρύπτει και κινδύνους σοβαρών παραβιάσεων των ατομικών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Το ν/σ προβλέπει επιπλέον πως «μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, κατ’ εξαίρεση, υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς για διαπίστωση στοιχείων, κίνδυνο διαφυγής ή αν θεωρηθούν κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ, όποιος αιτών άσυλο παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, ως προς το αίτημα εξέτασης ασύλου».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Ψυχογιός έχει ήδη επισημάνει πως η απόπειρα της ΝΔ για μετατροπή του προσφυγικού σε μεταναστευτικό ζήτημα αποκρύπτει το γεγονός ότι ο συντριπτικός αριθμός των αιτούντων άσυλο, προέρχεται από χώρες με πολεμικές συρράξεις. Προβληματική, μεταξύ άλλων διατάξεων, χαρακτήρισε ο κ. Ψυχογιός τον ορισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων με τρεις διαφορετικούς τρόπους, καθώς και την υποχρέωση να παρίσταται ο ίδιος ο αιτών σε κάθε διαδικασία αίτησης ασύλου, καθότι οι περισσότερες δομές είναι απομακρυσμένες.  Η περικοπή του ΑΜΚΑ των αιτούντων άσυλο και η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσβάλει τόσο την ατομική, όσο και τη δημόσια υγεία. Παρομοίως, ο Γ. Ψυχογιός ζητάν να αποσυρθεί η προβλεπόμενη εξέταση του ασύλου, εκτός από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου, και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ή των ένοπλων Δυνάμεων.

«Ξανά εκατοντάδες στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων;»

Ο Γιάννης Μουζάλας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συρραφή νόμων που ήδη υπάρχουν, λέγοντας πως «η κράτηση γίνεται ένα κομμάτι κλειδί». Εκτίμησε δε, πως θα καλυφθούν πολύ γρήγορα οι υπάρχουσες θέσεις κράτησης. «Μετά θα πάμε εκεί που ήμασταν το 2014, στο αστυνομικό τμήμα Δραπετσώνας 100 άνθρωποι μέσα, στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης 150, στο αστυνομικό τμήμα, μέσα στα κρατητήρια, για μήνες, 36 μήνες κράτηση» αναρωτήθηκε.

Οι αντιδράσεις: Ένα απάνθρωπο, ρατσιστικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο της ΝΔ – που, υπενθυμίζεται, ξεκίνησε την κυβερνητική της θητεία με την κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υπαγωγή τους στο υπουργείο… Προστασίας του Πολίτη – έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων.

Το σύνολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα, αντιδρούν σφορδά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άσυλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι  πρόκειται για ένα νόμο που έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, ότι οι περισσότεροι θα αποκλείονται από το δικαίωμα στο άσυλο για λόγους υγείας, ενώ καταδικάζουν την πρόβλεψη του νόμου να «καταργήσει από την κατηγορία της ευαλωτότητας το μετατραυματικό στρες». Τονίζουν επίσης ότι βάσει του σχεδίου νόμου τα θύματα βασανιστηρίων «θα πιστοποιούνται μόνο από υπαλλήλους και φορείς του Δημοσίου, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτής της πιστοποίησης λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά μόνο από την κοινωνία των πολιτών». Εν ολίγοις,  «πρόκειται για ένα μαγείρεμα της κυβέρνησης. Αυτό το σχέδιο νόμου είναι και ένα καινούργιο εμπόδιο για αυτούς τους ανθρώπους, που αυξάνει τα προβλήματά τους. Είναι απάνθρωπο από μόνο του».

«Σοβαρή επιδείνωση μιας κατάστασης εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων»

Ενδεικτική και η ανακοίνωση των οργανώσεων που κάλεσαν χθες, Τετάρτη 30/10, σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας: «Με αυτό το νομοσχέδιο που συζητιέται ήδη στις Επιτροπές της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί τις αντιδραστικότερες μορφές εφαρμογής του αντιπροσφυγικού Ευρωενωσιακού οικοδομήματος, αντίστοιχες με τα στρατόπεδα – κολαστήρια του Ορμπάν στην Ουγγαρία και με τη δολοφονική πολιτική κλειστών συνόρων του Σαλβίνι στην Ιταλία. Πρόκειται για σοβαρή επιδείνωση μιας κατάστασης εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων που έρχεται μετά από την άρνηση πρόσβασης πολλών κατηγοριών μεταναστών και προσφύγων στην δημόσια υγεία μέσω της μη απόδοσης ΑΜΚΑ», τονίζουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here