Περίπου 400 κρούσματα σε αστυνομικούς-Καταγγελίες για κρατική αδιαφορία

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της αστυνομίας για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, την ώρα που η χώρα μπήκε σε γενικό lockdown και η κυβέρνηση προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 400 ενεργά κρούσματα στις τάξεις της αστυνομίας σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την έλλειψη μέριμνας σχετικά με την προστασία των αστυνομικών.

Καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πολύ εντός του αστυνομικού σώματος, πλέον οι γενικές οδηγίες είναι για μικρές και σταθερές ομάδες ελέγχου ώστε να είναι πιο εύκολη η ιχνηλάτιση και ο περιορισμός της διασποράς σε περίπτωση κρούσματος.

Επίσης, ανεστάλησαν όλες οι άδειες έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ όσοι πολίτες θέλουν να υποβάλουν ενστάσεις για κλήσεις / παραβάσεις θα πρέπει να το κάνουν ηλεκτρονικά.

Καταγγελία για επιλεκτικά τεστ στη Ροδόπη

Επιλεκτική μεταχείριση του αστυνομικού προσωπικού από τη Διοίκηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, όσον αφορά τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό, καταγγέλλουν οι παρατάξεις ΕΑΚΑ και ΕΚΑ Ροδόπης.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι η Διοίκηση «επέλεξε να εξαντλήσει τα μοριακά τεστ στην εξέταση όλου του προσωπικού του Επιτελείου της και κάποιων πολύ ελαχίστων συναδέλφων άλλων μάχιμων Υπηρεσιών, σταματώντας  δυστυχώς ως εκεί το ενδιαφέρον της για τους υπόλοιπους συναδέλφους».

Οι αστυνομικές παρατάξεις κρούουν των κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας επίσης τα εξής: «Αριθμούμε  μέχρι σήμερα, περίπου 30 συναδέλφους μας που νοσούν με κορωνοϊό και μάλιστα ένας εξ αυτών νοσηλεύεται σε δύσκολη κατάσταση στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Στον αριθμό αυτό προστίθενται οι επαφές τους με άλλους συναδέλφους κατά την – πριν τη θετική περί κορωνοϊού διάγνωση –  εκτέλεση των καθηκόντων τους, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτός γίνεται υπερπολλαπλάσιος σε σημείο τέτοιο, που  η Δ.Α. Ροδόπης κινδυνεύει να  μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα για τους συναδέλφους μας, τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία του νομού  Ροδόπης».

«Εγκληματική αδιαφορία» καταγγέλλουν οι Θεσσαλονικείς αστυνομικοί

Επιστολή διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη, μέσω ΠΟΑΣΥ, έστειλε την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, για την ανάγκη στήριξης του αστυνομικού προσωπικού μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στις αστυνομικές υπηρεσίες, καταγγέλλοντας «την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων για την κρατούσα κατάσταση στις αστυνομικές Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ».

Στην επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται, η διαδικασία που ακολουθείται για τα κρούσματα εντός της Αστυνομίας είναι πρόχειρη και επιδερμική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι σε κεντρική μάχιμη Υπηρεσία, οι 3 συνάδελφοι που μετήγαγαν κρατούμενο που διαγνώστηκε θετικός στον ιό και ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του, αρχικά τέθηκαν σε καραντίνα, στη συνέχεια βγήκαν από αυτή, και εντέλει ξαναμπήκαν. Όλα αυτά έγιναν στη διάρκεια της ίδιας ημέρας και καθώς φαίνεται, η ταλάντευση της Διοίκησης στόχευε στη μη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας. Ενέργεια που αντίκειται στις εσωτερικές διαταγές του Αρχηγείου για ιχνηλάτηση των επαφών και απαρέγκλιτη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας».

Αιχμηρή ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ

Αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου και έχει καταγγείλει ελλιπή μέτρα.

Στις 29 Οκτωβρίου η ΠΟΑΣΥ χαρακτήρισε «υγειονομικές βόμβες» τους εκπαιδευόμενους και καλούσε στην άμεση λήψη μέτρων, κάνοντας ειδική αναφορά στη Ροδόπη που ήδη αντιμετώπιζε σοβαρό θέμα με την εξάπλωση της νόσου.

«Η Ομοσπονδία μας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σας καταγγείλει ότι οι διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει πριν από δυο μήνες για τη διενέργεια προληπτικών τεστ για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού από το φονικό ιό Covid-19, δεν έχουν υλοποιηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για την αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και την ασφάλεια των συναδέλφων μας, αφετέρου δε για τη δημόσια ασφάλεια, τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και κινητοποίηση όλων μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Δυστυχώς, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, βρίσκει το αστυνομικό Σώμα και ειδικά τις Αστυνομικές Σχολές χωρίς τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας με άμεσο κίνδυνο οι εκπαιδευόμενοι να αποτελέσουν οι ίδιοι «υγειονομικές βόμβες» τόσο στο περιβάλλον των Σχολών όσο και εν συνεχεία, στους Νομούς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας που θα τοποθετηθούν», επισημαίνεται επίσης.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here