Περιφερειάρχης για κατολισθήσεις: «Πήρε φόρα ο κ. Λέκκας»

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος θεωρεί ότι μπορεί να είναι λιγότερες απο  επτά ή και περισσότερες οι βραχώδεις παραλίες που ίσως έχουν πρόβλημα επικινδυνότητας, όμως ανέφερε ότι «πήρε φόρα ο κ. Λέκκας» εννοώντας (εκ των συμφραζομένων) ότι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς και εν βάθει μελέτες.

Σε συνέντευξή του είπε ότι  κατολισθήσεις μπορεί να σημειωθούν απο σεισμούς ή βροχές και γενικά απο συσσώρευση παραγόντων και ότι κατά καιρους έχουν σημειωθεί σε πολλές παραλίες μικρές ή μεγάλες κατολισθήσεις, πλην ομως λόγω της αυξημενης τουριστικής κινησης το θέμα παίρνει διαστάσεις. Και είπε ότι η περιφέρεια ή οι δήμοι δεν μπορούν να πάρουν μέτρα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι επιστημονικές μελέτες.

Κατέληξε στο ότι σε πολλά σημεία ήδη υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες και ο κόσμος πείθεται γιατί αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα.

«Κατά καιρούς έχουν συμβεί μικρά ή μεγαλύτερα περιστατικά και εξετάζονται μέθοδοι  προστασίας από ειδικούς», είπε. «Εχουμε εντάξει στο τρέχον ΕΣΠΑ ένα μεγάλο πρόγραμμα για αυτό ακριβώς το θέμα, την αντιμετώπιση ζητηματων σε παραλίες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αναζητουμε μέτρα για μια οριστική λυση. Ισως το επομενο καλοκαιρι να εχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Εχουμε λάβει μετρα στην περιοχή του ναυαγίου προς το παρόν.  Τα βράχια μπορεί να αποκολληθούν απο σεισμό, απο βροχή, ειναι πολλοι  οι παραγοντες που συσσωρεύονται και μπορεί να προκαλέσουν τέτοια περιστατικά. Οι έχοντες την ευθυνη των παραλιών έχουν εκδώσει κατά καιρους περιοριστικά μέτρα για τήρηση απόστασης απο τα βράχια, όμως εχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα και γι αυτό παιρνει διαστάσεις το θέμα . Οταν υπάρχουν κανονισμοί και διατάξεις όλα είναι πιο ευκολα, γιατί ο πολίτης προσαρμόζεται, αντιλαμβάνεται τον κινδυνο, όμως πρέπει να εκτιμηθεί σωστά το ζητημα και να εφαρμοστουν τα μέτρα. Ο κύριος Λέκκας πήρε φόρα και μιλάει για επτά παραλίες και δημιουργειται μια εικονα άλφα, μπορεί να ειναι και περισσότερες ή και λιγότερες. Η περιφέρεια δεν μπορεί να πάρει μέτρα για όλα δίχως βαθιά επιστημονική αντιμετώπιση.»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here