Περίεργοι θάνατοι 3 Ρώσων που γύριζαν ντοκιμαντέρ για ιδιωτικό στρατό στην Αφρική

Τρεις Ρώσοι (ή δύο Ρωσοι και ένας Ουκρανος)  δολοφονήθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «από αγνώστους αντάρτες»

Πρόκειται για τους ο Ορχάν Τζεμάλ 51 ετών, ο Αλεξάντρ Ραστοργκούγιεφ 47 ετών και ο Κιρίλ Ράντσενκο 33 ετών, ο πρώτος εκ των οποίων ήταν πολεμικός ανταποκριτής. Ο δεύτερος ήταν σκηνοθέτης σε ντοκιμαντέρ. Για τον τριτο δεν γνωριζουμε ιδιότητα.

Οι τρεις άνδρες γύριζαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ντοκιμαντέρ για τη δραστηριότητα της «Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Βάγκνερ», η οποία σύμφωνα με την γαλλικη εφημερίδα Le Monde  έστελνε μισθοφόρους στην Συρία. Η δε εταιρεία Βάγκνερ  ανήκει σε Ρώσο μεγιστάνα, φίλο του Πούτιν. Ομως και η εταιρεια που χρηματοδοτουσε το ντοκιμαντέρ, σε ρώσο μεγιστάνα ανήκει -μόνον που αυτός μετά τη ρήξη του με τον Πούτιν ζει στην Ελβετία. Πρόκειται για τον  Ρώσο πρώην (;) μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Στη πάμφτωχη αυτή χώρα των μολις 5 εκατομμυρίων κατοίκων, σε μια εκταση πενταπλάσια της Ελλάδας, υπάρχουν  ουράνιο,  διαμάντια, χρυσος και τρομερός ορυκτός πλούτος, αλλά το κατά κεφαλή εισόδημα είναι το έσχατο -188η η χώρα στις 188…. Είναι μολις 400 δολαρια το χρονο…

Ο βορράς έχει πιθανον και πετρέλαιο, ενώ ο νοτος έχει περισσότερη καλλιεργήσιμη γη -οι περισσότεροι παλεύουν να ζήσουν από τη γεωργία.

Το 50% των διαμαντιών της χώρας πωλείται στη μαύρη αγορά και αυτό ισχύει και για πολλά ορυκτά που δεν γεμίζουν τα ταμεία του κράτους, αλλά τις τσέπες «ανταρτών» και συμμάχων τους, με την κεντρική διοίκηση να παραπαίει σταθερά

Από τότε που ανεξαρτοποιήθηκε απο την αποκιακή Γαλλία (1960) μαίνεται ένας ουσιαστικά ασίγαστος εμφύλιος νοτίων και βορείων και γίνονται ανά τακτά διαστήματα πραξικοπήματα.

Ανάμιξη έχουν και οι Γάλλοι, ενεργή μάλιστα, αφού για την ανατροπή ενός πραξικοπηματία φρόντισαν εκείνοι.  Όσες δε εκλογές γίνονταν, χαρακτηρίζονταν εκλογές νοθείας. Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν από τότε που η χώρα στην ουσία διχοτομήθηκε μεταξύ νοτίων και βορείων πολέμαρχων που ο καθένας κοίταζε την τσέπη των δικών του και βέβαια του εαυτού του. Το ίδιο ομως φέρονται να έκαναν και «ουδέτεροι» πολιτικοί που έπαιρναν την κεντρική εξουσία και υποτίθεται ότι προσπαθούσαν να ενώσουν τη χώρα.

Ομως εκείνο που ενόχλησε τη Le Monde δεν ήταν η εξαθλίωση της πρώην (;) αποικίας των Γάλλων και τα απανωτά πραξικοπήματα και η φτώχεια και οι θάνατοι και οι εκτοπισμοί.

Την ενόχλησε το εξής:

Στις αρχές Ιουνίου η Le Monde, έγραψε ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είχε φθάσει «ομάδα ενόπλων από την Ρωσία ως προσωπικό ασφαλείας του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φόστεν Αρκάντζά Τουαντέρα, αλλά και για να εκπαιδεύσουν στρατιωτικούς».  Ηταν όλοι τους στο μισθολόγιο  δύο ιδιωτικών στρατιτικών εταιρειών, της  Sewa Security Services και την Lobaye Ltd. Σύμφωνα πάντα με τη γαλλικη εφημερίδα (που είναι συντηρητική και φιλοαμερικανική πάντως) επρόκειτο για ρώσους μισθοφόρους από τη λεγόμενη «Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία Βάγκνερ» η οποία υποτίθεται ότι έχει σχέσεις με τον Ρώσο επιχειρηματία Γιεβγκένι Πριγκόζιν, τον οποίο χαρακτηρίζουν φίλο του προέδρου Πούτιν.

Εν συνεχεία πήγε εκεί η τριμελής ομάδα για να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τους ιδιωτικούς στρατούς  που προφανώς στήριζαν κάποιες ομάδες ανταρτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντάρτες σταμάτησαν τους τρεις ντοκιμαντερίστες  σε «σημείο ελέγχου» ενώ πήγαιναν από την πρωτεύουσα Μπανγκουί σε άλλη πόλη. Τι ακριβώς συνέβη εκεί,  είναι άγνωστο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες αναχώρησαν με προορισμό τον τόπο στο οποίο εντοπίσθηκαν τα πτώματα των τριών δημοσιογράφων για αναγνώριση.

Οι σοροί των δολοφονηθέντων εντοπίσθηκαν σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την πόλη , πρωτεύουσα της επαρχίας Κέμο που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο δήμαρχος της πόλης Σίμπιου κοντά στην οποία δολοφονήθηκαν οι  δημοσιογράφοι στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα) είπε ότι τους ειχαν στήσει ενέδρα  ένοπλοι. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα θύματα είναι δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός.

Η εκεί ρωσική πρεσβεία ανακοινωσε

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι Ρώσοι, επειδή τα προσωπικά τους έγγραφα δεν εντοπίσθηκαν προς το παρόν , παρά μόνο οι δημοσιογραφικές τους ταυτότητες. Δύο εξ αυτών πάντως είναι συνεργάτες της Izvestia”

Αργότερα η Izvestia διέψευσε ότι είχε συνεργάτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Είναι αμφίβολο αν θα βγάλουμε άκρη ποιός σκότωσε τους τρεις άνδρες και γιατί. Ειναι πιθανόν να τους σκότωσαν τυχαία αντάρτες, αλλά είναι πιθανότερο να τους σκοτωσαν μισθοφόροι για να πάψουν να σκαλίζουν τα του ιδιωτικού στρατου

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here