Περίεργη υπόθεση απαγωγής από Τούρκους γκιουλενιστή δασκάλου από τη Μογγολία

Ένας 50χρονος Τούρκος διευθυντής σχολείου, που εργάζεται και ζει  στη Μογγολία εδώ και 25 χρόνια, κατήγγειλε ότι αποπειράθηκαν να τον απαγάγουν Τούρκοι ως γκιουλενιστή πριν απο ένα μήνα. Τώρα ο δάσκαλος επανέρχεται και  ζητάει τη βοήθεια του ΟΗΕ, γιατι η Μογγολία του απαγορεύει την έξοδο απο τη χώρα.
Πριν από ένα μήνα <<πέντε άγνωστοι άνδρες>> απήγαγαν τον δάσκαλο άπω το σπίτι του στην Ουλάν Μπατόρ και τον μετέφεραν με φορτηγό στο αεροδρόμιο. Ομως η κυβέρνηση παρενέβη και σε επικοινωνία με την τουρκική πρεσβεία ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα απαγωγής θα ήταν προσβολή της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. μετά απο πολύωρες διαπραγματεύσεις το αεροσκάφος (που ηταν επισήμως αγνώστων στοιχείων αλλα κατα πληροφοριες ανήκε στην τουρκική πολεμική αεροπορία) έφυγε χωρις τον δάσκαλο.
Ο δάσκαλος πήγε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις και εν συνεχεία ευχαρίστησε όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν.
Η Τουρκια είχε ζητήσει απο το 2016 να κλείσει το συγκεκριμένο σχολείο στο οποίο ειναι διευθυντής ο Βεϊσέλ Ακτσάι. (Εχει ζητήσει το ίδιο για πολλά τουρκικά σχολεία σε πολλές χώρες, επειδή τα θεωρεί προπύργια των Κεμαλικων-γκιουλενιστών)
Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε το περιστατικό, παρότι της έχουν χρεώσει πάνω απο 80 εξαφανίσεις Τουρκων διανοουμένων ή εκπαιδευτικών απο διάφορες χώρες τα δυο τελευταία χρόνια.

Ομως το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έφερε τώρα στη δημοσιότητα μια επιστολή που συνέταξε ο δικηγόρος του εκπαιδευτικού και με την οποία  ο Βεϊσέλ Ακτσάι ζητεί τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ώστε να μπορέσει να φύγει από τη Μογγολία και να του χορηγηθεί άσυλο σε άλλη χώρα.

Δεν ειναι σαφές τελικα αν ο δάσκαλος αισθάνεται απειλούμενος στη Μογγολια και γιατί. Αν το κράτος απέτρεψε την απαγωγή του, τότε λογικά ειναι με το μερος του. Από την άλλη, η  απαγόρευση εξόδου του απο τη χώρα, δημιουργεί ερωτηματικά -μήπως η μογγολική  πολιτεια διερευνά τυχόν συμμετοχή του στο πραξικοπημα του 2016;

«Τα ενθαρρυντικά μέτρα που ελήφθησαν σε έναν πρώτο χρόνο από τη μογγολική κυβέρνηση, ακολουθήθηκαν από ενέργειες που εκθέτουν τον κύριο Ακτσάι στον επικείμενο κίνδυνο της παράνομης μεταφοράς του στην Τουρκία», εξηγεί ο δικηγόρος. υπονοωντας ότι στη συνέχεια κάτι άλλαξε στην στάση της πολιτείας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο διευθυντής σχολείου εμποδίσθηκε δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα να εγκαταλείψει τη Μογγολία.

Οι μογγολικές αρχές δήλωσαν την Παρασκευή πως ο Βεϊσέλ Ακτσάι δεν έχει την άδεια να εγκαταλείψει τη μογγολική επικράτεια. Ωστόσο δεν έδωσαν καμιά εξήγηση γι’ αυτό.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε αυτή την υπόθεση», ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα του Ουλάν-Μπατόρ που εξέδωσε την απαγόρευση εξόδου του Ακτσάι από τη χώρα.

Το σχολείο που διευθύνει ο Ακτσάι θεωρείται από την Τουρκία ύποπτο ότι συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Εκπαιδευτικοί του ιδρύματος, ερωτηθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκαν εντούτοις οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των δύο ανδρών.

Το επεισόδιο αυτό υπενθυμίζει τη μεγάλη καταδίωξη που έχει αρχίσει η Άγκυρα σε παγκόσμια κλίμακα.

Το κίνημα με εμπνευστή τον Γκιουλέν είχε αποκτήσει σημαντική επιρροή στην Τουρκία και στο εξωτερικό, κυρίως μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου του Γκιουλέν στον εκπαιδευτικό τομέα, χωρίς όμως αυτό ασφαλώς να σημαίνει πως το δίκτυο ιδεών διοργάνωσε το πραξικόπημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here