Περίεργες συμπτώσεις στο νέο γερμανικό σκάνδαλο mundialgate. Mε μηνύσεις απειλεί η Ομοσπονδία

Λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη του dieselgate, του σκανδάλου των ντιζελοκίνητων οχημάτων της Volkswagen με το παράνομο λογισμικό που παραποιούσε τους ρύπους, ένα άλλο, μεγάλο σκάνδαλο,  δωροδοκίας αυτή τη φορά, αποκαλύπτεται στην Γερμανία.

Οι καταγγελίες του περιοδικού Spiegel ότι η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε δωροδοκήσει στελέχη της FIFA για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006 μέσω ενός μαύρου ταμείου που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό, έχουν προκαλέσει αίσθηση σε όλο το κόσμο, καταδεικνύοντας ότι κάτι πολύ σάπιο, υπάρχει στο βασίλειο της «προτεσταντικής, υποκριτικής όπως φαίνεται, ηθικής του καπιταλισμού».

Μετά τα μαύρα ταμεία της Siemens, οι Γερμανοί που μας καουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο, φαίνται ότι είχαν δημιουργήσει μαύρο ταμείο και για το μουντιάλ του 2006.

Τα στοιχεία, τα γεγονότα, οι περίεργες συμπτώσεις και τα σαφή υπονοούμενα των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου, που μιλούν αλλά με μισόλογα, φαίνεται να δικαιώνουν και να επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις του Spiegel. Ωστόσο η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, δεν παραδέχεται τίποτα, οχυρώνεται πίσω από παλιές έρευνες και απειλεί με μηνύσεις.

Οι ύποπτες σχέσεις του κ. Βοράβι Μακούντι

Ανατρέχοντας στα γεγονότα πριν και μετά την ψηφοφορία του 2000 στη FIFA για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006, το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ανακάλυψε μία σειρά αξιοσημείωτων συμπτώσεων, για παράδειγμα ότι ο τότε επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης Βοράβι Μακούντι, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην κρίσιμη ψηφοφορία, στη συνέχεια είχε τη χαρά να προσκαλέσει στην πατρίδα του τη Μπάγερν Μονάχου για φιλικά παιχνίδια, ενώ η σύζυγός του εχρίσθη και αντιπρόσωπος της Mercedes στην Ταϊλάνδη.

Το βράδυ της Παρασκευής η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) απείλησε με προσφυγή στα δικαστήρια κατά του περιοδικού Spiegel. Την ίδια ώρα ωστόσο, o δημοσιογράφος του Spiegel Γκούντερ Λατς, ένας από τους πέντε συντάκτες του άρθρου μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, δήλωνε «σίγουρος» για το ότι υπήρξε όντως μαύρο ταμείο και ανέφερε ότι από αυτό το ταμείο πληρώθηκαν εκπρόσωποι ασιατικών χωρών στη FIFA, ώστε να τηρήσουν ευνοϊκή προς τη Γερμανία στάση στην ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006.

«Μυστήρια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων»

Ο Γκούντερ Λατς λέει χαρακτηριστικά: «Έχουμε δει τα έγγραφα της οργανωτικής επιτροπής που αφορούν ακριβώς αυτό τα μαύρο ταμείο. Ας μην ξεχνάμε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία παραδέχεται ότι υπήρξε μία ʻμυστήριαʼ πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προφανώς δεν αξιοποιήθηκε για τον σκοπό, για τον οποίο είχε εγκριθεί και εκταμιευθεί. Την Τετάρτη υποβάλαμε στην Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όλες τις ερωτήσεις μας σε αναλυτικό κείμενο 16 σελίδων, αλλά δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσουν, λέγοντας ότι από τότε έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια…» Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο αρχικός σκοπός της πληρωμής των 6,7 εκ., η οποία δεν αμφισβητείται, ήταν η διοργάνωση ενός «πολιτιστικού προγράμματος».

Στην ψηφοφορία του 2000 η γερμανική υποψηφιότητα είχε υπερισχύσει της νοτιοαφρικανικής με ισχνή πλειοψηφία 12 ψήφων έναντι μόλις 11. Σε περίπτωση ισοψηφίας θα μετρούσε το «ειδικό βάρος» που είχε η ψήφος του προέδρου της FIFA Ζεπ Μπλάτερ και η διοργάνωση θα πήγαινε στη Νότια Αφρική. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η ισοψηφία δεν επήλθε, γιατί την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της πλειοψηφίας ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας Τσαλρς Ντέμσι αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την αίθουσα, άρα απείχε και από την ψηφοφορία.

«Πολιτικό, όχι τεχνικό ζήτημα»

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιμένει ότι, κατά τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε, δεν έχει ανακαλύψει οποιαδήποτε ένδειξη για κάποια παρατυπία. «Εάν αποδειχθεί ότι το SPIEGEL έχει δίκιο, πρόκειται ασφαλώς για μία σοβαρή κατηγορία, η οποία θα οδηγούσε σε παραίτηση τον πρόεδρο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας» προειδοποιεί ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της ομοσπονδίας Χάραλντ Στένγκερ στη γερμανική τηλεόραση.

Από την πλευρά του ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της FIFA Γκίντο Τονιόνι υπενθυμίζει ότι οι αιτιάσεις περί δωροδοκίας δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά φαίνεται να αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε συνδυασμό με την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων περί FIFA, Μπλάτερ και Πλατινί.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν παρόμοιες «διαδρομές μαύρου χρήματος» γίνονται συχνά πριν από την ανάθεση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, ο Τονιόνι απαντά διπλωματικά, αλλά και με σαφήνεια: «Μην ξεχνάτε ότι η ανάθεση της διοργάνωσης δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα- αν ήταν έτσι θα κέρδιζε συνεχώς η Γερμανία. Η ανάθεση ης διοργάνωσης είναι πολιτικό ζήτημα. Για να πείσετε τους εκλέκτορες δεν αρκεί μία θερμή χειραψία…»

To μαύρο ταμείο

Όπως αναφέρει το Spiegel η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ είχε συστήσει κρυφό ταμείο, στο οποίο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αdidas Ρομπέρ Λουί Ντραϊφούς είχε καταθέσει το ποσό των 10,3 εκατομ. ελβετικών φράγκων, με άλλα λόγια 6,7 εκατομ. ευρώ, με τη μορφή μυστικού δανείου. Εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται να είναι ο τότε επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής διεκδίκησης, Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB), Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ καθώς και άλλοι παράγοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου.

                          H «μαύρη» διαδρομή των 6,7 εκατομ. ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle που επικαλείται το δημοσίευμα του Spiegel, ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas φέρεται να είχε δανείσει το επίμαχο ποσό ως ιδιώτης, λίγο πριν την ανακοίνωση της ανάθεσης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στη Γερμανία στις 6 Ιουλίου του 2000. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αλλά ούτε, μετά την ανάθεση, και στον προϋπολογισμό της επιτροπής διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006. Ένα χρόνο πριν από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ο Ντραϊφούς απαίτησε να του επιστραφεί το ποσό των 6,7 εκατομ. ευρώ που είχε διαθέσει ως δάνειο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here