Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για μια επιστολή-έκθεση ιδεών Πομπέο περί θεωρητικής, στήριξης της Ελλάδας

Θριαμβολογεί, ως ιθαγενής,  η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, για την ύπαρξη επιστολής από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό, με την οποία υποτίθεται ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν, θεωρητικά πάντα,  την Ελλάδα.

Η επιστολή του Πομπέο αναμασά την γνωστή αοριστολογία περί συνεργασίας, στρατηγικής σχέσης και συμμαχίας, ενώ στο τέλος κρατά με σαφήνεια αποστάσεις από τις εντάσεις στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για ειρηνικές λύσεις ανάμεσα σε «όσους έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης γίνεται λόγος περί «στήριξης της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

Η επιστολή Πομπέο:

«Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρημένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημειώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι ι δύο χώρες «σφυρηλαρούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Μ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημειώτη κοινωνική συνοχη και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» .

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (…) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».

Τέλος ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του στο Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνει: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here