Πέντε αλλαγές στο ν/σ για τα ΜΜΕ. Πολυθεσία σε Γραμματεία Ενημέρωσης-ΑΠΕ

Πέντε νομοθετικές αλλαγές κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες άδειες κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, Με την τελευταία επιτρέπεται η διπλοθεσία στους δημοσιογράφους του ΑΜΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. 

Σύμφωνα με αυτή, η παράγραφος 3 του άρθρου 55 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, θα μπορούν κατόπιν άδειας να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ιδιωτικού τομέα, εφόσον η παράλληλη απασχόλησή τους δεν σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

» Η άδεια χορηγείται στους δημοσιογράφους μόνιμους ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο.

» Στους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΕ, η άδεια χορηγείται με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. και μπορεί να ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο».

Η παρ. 11 του άρθρου 56 αντικαθίσταται ως εξής: «Δημοσιογράφοι, οι οποίοι απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου και παράλληλα απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να επιλέξουν τον φορέα της απασχόλησής τους ή να υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση της προβλεπόμενης από την παρ. 3 άρθρο 55 του παρόντος, άδεια.

» Μετά την πάροδο των τριών μηνών και εντός μίας εβδομάδας όλοι οι απασχολούμενοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. δημοσιογράφοι, με την εξαίρεση όσων κατέθεσαν αίτηση βάσει της παρ.3 του άρθρου 55, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών υπεύθυνη δήλωση ότι δεν απασχολούνται σε έντυπο ή ηλεκτρονικό διαδικτυακό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, άλλως καταγγέλλεται αμέσως η σύμβασή τους χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης».

Οι άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός στις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 2 θα μιλούμε για αιτιολογημένη γνώμη των αρμόδιων, ανεξάρτητων και ρυθμιστικών Αρχών.

Για τα ΑμεΑ (άρθρο 8, παρ.5 και 6) προβλέπονται ειδικές μέριμνες και γίνεται δεκτή η πρόταση της ΝΔ να καθοριστεί ως ελάχιστος αριθμός των δελτίων ειδήσεων τα τρία δελτία ημερησίως και η πρόταση του Ποταμιού για μετάδοση σε συγκεκριμένες ώρες των προγραμμάτων με τις λειτουργίες που θα τα καθιστούν προσιτά σε ΑμεΑ.

Για τον αριθμό του προσωπικού των υποψηφίων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου για άδεια περιφερειακής εμβέλειας, γίνεται κατανοητές οι προτάσεις και των φορέων και των βουλευτών των κομμάτων και προτείνεται να αποφασίζεται ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού τους με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ασφάλισης και Επικρατείας.

Στο άρθρο 37, η τοποθέτηση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα αντιμετωπιστεί από Προεδρικό Διάταγμα του νέου οργανισμού της που αναμένεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και πάντα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών.

Παππάς: Νομοσχέδιο – τομή

«Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική τομή, μία σημαντική υπέρβαση. Οι πάροχοι πρέπει να είναι γνωστοί με το ονοματεπώνυμό τους» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στην Ολομέλεια της Βουλής, καλωσορίζοντας την κριτική επί του νομοσχεδίου και την πρόθεση του Ποταμιού να το υπερψηφίσει επί της αρχής.

Ζήτησε υπερψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις άδειες των καναλιών και των παρόχων, ενώ για το φάσμα των συχνοτήτων είπε ότι δεν είναι απεριόριστο και αυτό δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις.

Η ρύθμιση για τις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας είναι πανομοιότυπη με τον νόμο του 2007, είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Παππάς. Δήλωσε ότι θα βελτιωθούν οι ρυθμίσεις για τον αριθμό των αδειών που το ΕΣΡ θα επιλέγει, επαναλαμβάνοντας ότι το ΕΣΡ αυτή τη στιγμή δεν έχει νόμιμη σύνθεση.

Έκανε αναφορά στην έλλειψη σήματος σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας λέγοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επαρκεί. «Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό» είπε ο υπουργός μιλώντας για τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here