Πέντε κοινοβούλια κρατών της ευρωζώνης ψηφίζουν για το μνημόνιο 3

 

Πέντε Κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης ψηφίζουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη για την έγκριση του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Πρόκειται για τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Εσθονίας που αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» στο νέο πρόγραμμα. Ήδη έχει ψηφίσει από τη Δευτέρα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και η Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει το πρόγραμμα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε τη Δευτέρα τη συμφωνία, ενώ οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούλιο. Τα Κοινοβούλια του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν το πρόγραμμα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα μιλήσει εντός της ημέρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός με στόχο να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές εν όψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης στην Μπούντεσταγκ.

Η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ασκήσουν πίεση στους βουλευτές να στηρίξουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 διΣ. ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό προσφέρει μία «βιώσιμη διαδρομή», παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν έχει ακόμη δεσμευθεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότησή του.

Μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε σχεδιάζουν τη διεξαγωγή μίας δοκιμαστικής ψηφοφορίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here