Πέντε επιθέσεις αράχνης του είδους «μαύρη χήρα» στη Μανωλάδα -Συμπτώματα,θεραπεία

Ένας 25χρονος αγρότης νοσηλεύθηκε στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου του Ρίου με έντονα συμπτώματα από δήγμα της αράχνης του είδους της «μαύρης χήρας».  Για τους ίδιους λόγους είχαν ήδη νοσηλευθεί στο ίδιο νοσοκομείο ένας 50χρονος και ένας 60χρονος. Και οι τρεις είναι αγρότες. Υπήρξαν επίσης άλλα δύο κρούσματα σχετικά πρόσφατα. Γενικά στην Ελλάδα καταγράφονται 5-10 κρούσματα το χρόνο, σπανίως θανατηφόρα.

Η «μαύρη χήρα» δεν σκοτώνει δηλαδή πάντα, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά το δηλητήριό της είναι θανατηφόρο σε ποσοστό 5-10% ανάλογα με το είδος της και την γενικότερη κατάσταση υγείας του θύματος. Τα συμπτώματα που προκαλεί  είναι μεταξύ άλλων

– Έντονος πόνος μυικός στο άκρο που η αράχνη  δάγκωσε το άτομο

-Έντονος πόνος στην κοιλιά και στη μέση

– Εφίδρωση

– Κεφαλαλγία

– Υπέρταση

Πολλές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους, αλλά έχουν σημειωθεί και θάνατοι. Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, χορηγείται ειδικό αντίδοτο.

Η μαύρη αράχνη είναι γυαλιστερή,  μήκους 2 εκατοστών περίπου και μπορεί να είναι καφέ ή μαύρη ή να φέρει κιτρινωπά ή  πορτοκαλί  στίγματα.

Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.500 είδη αραχνών, με το μεγαλύτερο ποσοστό σε Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ 30% από αυτές  ζουν στο υγρό, παγωμένο περιβάλλον των ασβεστολιθικών σπηλαίων.

Η μαύρη αράχνη βρίσκεται στην ύπαιθρο, μέσα σε βράχια, κάτω από πέτρες, αλλά κι ανάμεσα στις καλλιέργειες.

Το αρσενικό δεν δαγκώνει.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαυρη χήρα  αράχνη θανατος

δάγκωμα από δηλητηριώδη αράχνη

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here