Στο σκαμνί ο δήμαρχος Πάτρας γιατί δεν έδωσε χώρο στη Χ.Α-Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εγινε κι αυτό. Ο δήμαρχος Πάτρας Κ. Πελετίδης(ΚΚΕ), παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, επειδή στις βουλευτικές εκλογές του 2015, αρνήθηκε να παραχωρήσει δημοτικό χώρο στην Χρυσή Αυγή. Είχε προηγηθεί σχετική έκθεση από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο δήμαρχος Πάτρας κατηγορείται επίσης γιατί δεν έδωσε σε χρυσαυγίτες βουλευτές στοιχεία σχετικά με το πόσα παιδιά μεταναστών φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, μετά από Ερώτηση που είχαν καταθέσει τα φασιστοειδή στη Βουλή.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, η δίκη θα γίνει είναι στις 13 Φλεβάρη 2017.

Τι έλεγε η απόφαση του Δήμου Πατρέων

Η απόφαση απόφαση του Δήμου Πατρέων σχετικά με τους χρυσαυγίτες ανέφερε τα εξής: «Ο Δήμος Πατρέων ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ως εκ τούτου, με κανέναν τρόπο δε θα διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητά της και άρα την εγκληματική της δράση, με τη διάθεση στοιχείων του, χώρων που του ανήκουν ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο». Στην πραγματικότητα, η παραπάνω πολιτική θέση και απόφαση είναι το αδίκημα, σύμφωνα με τους νόμους του αστικού κράτους.

klhthrio_peleitidhΤι αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα

«Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι στην Πάτρα στις 09-06-2015, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του (…) με σκοπό να προκαλέσει βλάβη σε άλλον, και συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητά του ως δημάρχου Πατρέων, απέστειλε το υπ’ αριθ. πρωτ. 2490/70160 έγγραφο στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, στους αντιδημάρχους του Δήμου Πατρέων και στους Προϊσταμένους όλων των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και παρεμπόδισε την πρόσβαση των μελών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» στα έγγραφα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, με αντίστοιχη βλάβη τους, συνισταμένη ιδίως στο ότι στερήθηκαν με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να προβούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ενεργειών του Δήμου Πατρέων και να εκφράσουν δημοσίως στους ως άνω χώρους τις πολιτικές τους απόψεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ενώ κατά τα προεκτεθέντα καθήκοντά του είχε υποχρέωση να τους επιτρέψει την πρόσβαση στα προειρημένα στοιχεία του δήμου και κοινόχρηστους χώρους».

Η στάση Βούτση

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα Ριζοσπάστης, από την αοποία αντλούμε τα στοιχεία της είδησης, ανοιχτή στήριξη στη Χρυσή Αυγή για το θέμα είχε δώσει στη Βουλή ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης. Σε απάντηση Ερώτησης των φασιστών της Χρυσής Αυγής σχετική με το θέμα και το εάν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον δήμαρχο Πάτρας, ο τότε υπουργός είχε απαντήσει πως η απόφαση του δημάρχου Πάτρας, που αναφέρουμε παραπάνω, «είναι μια πολιτική θέση και ευθύνη την οποία παίρνει ο δήμαρχος, η οποία βεβαίως είναι στην κρίση και των πολιτών και της κοινής γνώμης, του δημόσιου χώρου ευρύτερα (…) Εάν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών, τις οποίες ο ελεγκτής νομιμότητας επιβάλλει κ.λπ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί ως προς αυτό το ζήτημα. Σας το λέω ευθέως, παρότι δε συμφωνώ – διαφωνώ – με την πολιτική θέση αυτού του δημάρχου». Με αυτή την απάντηση, είχαν ξεκινήσει και οι φιλοφρονήσεις από μέρους του φασιστικού μορφώματος και ειδικότερα από το βουλευτή Μ. Αρβανίτη. Τον βουλευτή, δηλαδή, που έχει μηνύσει τον δήμαρχο Πάτρας.

Κι άλλες «πλάτες» στα φασιστοειδή

 

Η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που κίνησε την διαδικασία ελέγχου, αναφέρει στο έγγραφό της ότι, «επιπλέον, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας η έκδοση δικαστικής αποφάσεως, με την οποία να χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση ο κομματικός σχηματισμός «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», επομένως δε συνάγεται η ισχύς κάποιου νόμιμου λόγου, βάσει του οποίου δικαιολογείται η άρνηση αναγνώρισης στο εν λόγω κόμμα της άσκησης δικαιωμάτων και ευχερειών που αναγνωρίζονται και στα λοιπά κόμματα».

Συνέχιζε, δε, τονίζοντας πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενόψει των εκλογών του Γενάρη για την κατανομή χώρων στην πόλη σε όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής, «αναφερόταν στη διακριτική δυσμενή μεταχείριση του κόμματος της Χρυσής Αυγής έναντι των λοιπών κομμάτων…».

Το υπόμνημα-απάντηση του δημάρχου

Στο υπόμνημά του, ο κ. Πελετίδης τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ως δήμαρχος της Πάτρας και συνολικά ως δημοτική αρχή έχουμε σαφή πολιτική θέση για τη Χρυσή Αυγή, εξ ονόματος της οποίας μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και υπόδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η θέση μας απορρέει από το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ως μίας καθαρά ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης.

ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας: Να καταδικασθεί έμπρακτα η παραπομπή

Τα αντανακλαστικά των θεσμών και των μηχανισμών του κράτους, μεταξύ αυτών και της ελληνικής δικαιοσύνης, μας δημιουργούν προβληματισμό και μας βάζουν αν μη τι άλλο σε σκέψεις.

Η παραπομπή του δημάρχου επειδή αρνήθηκε προεκλογικά να δώσει χώρο στην τοπική νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και στοιχεία σχετικά με τα παιδιά των μεταναστών που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς της πόλης, πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των πατρινών και της νεολαίας έμπρακτα.

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα, το αντιφασιστικό κίνημα είναι αντιμέτωπο με απανωτές προκλήσεις.

Την ώρα που ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου καλεί επί της ουσίας τους δημότες του σε αυτοδικία κατά των προσφύγων η ελληνική δικαιοσύνη κοιτά άπραγη. Τα αντανακλαστικά της ωστόσο για την τήρηση του νόμου στην περίπτωση του Κώστα Πελετίδη είναι άμεσα.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Καμμία δικαιοσύνη και κανένας κρατικός μηχανισμός δεν πρόκειται να στείλει τους Νεοναζί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Αυτό είναι δουλειά της κοινωνίας, όλων των δημοκρατικών πολιτών και σύσσωμου του αντιφασιστικού κινήματος. Ο φασισμός δεν πρόκειται να πεθάνει σε καμμία αίθουσα δικαστηρίου, παρά μόνο σε κάθε κοινωνικό χώρο, με καθημερινή παρέμβαση και δράση.

Θυμίζουμε στους πατρινούς, πόσο έχει υποφέρει αυτή η πόλη από τους νεοναζί. Ο πρώην βουλευτής της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στην πόλη μας Μιχάλης Αρβανίτης, ήταν αυτός που είχε τιμήσει σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, τον Γιάννη Καλαμπόκα, δολοφόνο του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Είμαστε λοιπόν στο πλευρό του δημάρχου και απέναντι σε κάθε λογική που μας καλεί να συνηθίσουμε το τέρας του ναζισμού.

Στις 17 Φλεβάρη του 2017, την ημερομηνία που ορίστηκε η δίκη του δημάρχου, θα ενώσουμε τις φωνές μας και την παρουσία μας έξω από τα δικαστήρια με κάθε συλλογικότητα και κάθε πατρινό πολίτη ξεχωριστά.

Να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη, να υψώσουμε τείχος απέναντι στον φασισμό και στο τελευταίο στενό της πόλης μας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here