Πειθαρχικές διώξεις και κίνδυνος υποβιβασμού για τη Βέροια

Πειθαρχική δίωξη στη Βέροια, στον πρώην μεγαλομέτοχο Γιώργο Αρβανιτίδη και στον γενικό αρχηγό της ομάδας Γιώργο Λαναρή άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κώστας Πετρόπουλος για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Όλα ξεκίνησαν μετά την καταγγελία του πρώην προπονητή της Βέροιας Δημήτρη Καλαϊτζίδη και του πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας της Ημαθίας Νίκου Γεωργέα, που κατέθεσαν ενόρκως, με συνέπεια να σχηματιστεί δικογραφία που τέθηκε υπόψη του κ. Πετρόπουλο ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση διαφθοράς στην Super League και την ΕΠΟ.

   Οι Καλαϊτζίδης και Γεωργέας κατέθεσαν ότι στο ημίχρονο του ματς Ολυμπιακός – Bέροια 3-0 (που διεξήχθη στις 6 Ιανουαρίου) τους ζητήθηκε να χάσουν με συνολικά τρία και πάνω έτσι ώστε το τελικό σκορ να είναι over. Αν η καταγγελία των δύο πρώην της Βέροιας αποδεχτεί ότι ισχύει, τότε η ομάδα της Ημαθίας κινδυνεύει με υποβιβασμό. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Λεβαδειακός που υποβιβάστηκε την Κυριακή (10/5), τελικά να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία.

 Πλέον μετά την άσκηση του πειθαρχικής δίωξης από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει καταγγελία και από σύλλογο που έχει έννομο συμφέρον.

  Τι προβλέπει το άρθρο 20 και 22 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ:

ΑΡΘΡΟ 20: – ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό τιμωρείται με τις ποινές που αναφέρονται στο άρθρο 22.

2. Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.

3. Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.

4. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο ως άνω αδίκημα.


ΑΡΘΡΟ 22 – ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΓΩΝΑ

1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια επηρεασμού ή απόπειρας επηρεασμού της έκβασης ή αποτελέσματος αγώνα ή διοργάνωσης με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο τιμωρείται

α) με χρηματική ποινή 20.000 έως 60.000

β) με 10ετή τουλάχιστον απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και

γ) με 10ετή τουλάχιστον απαγόρευση εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους.

2. Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β και γ απαγγέλλονται εφ’ όρου ζωής.

3. Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.

4. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο ως άνω αδίκημα. Αν τελικά κατηγορηθεί η Βέροια και εν συνεχεία καταδικαστεί με ποινή τον υποβιβασμό της, τρία είναι τα ενδεχόμενα:

α) αν δεν έχει επικυρωθεί ο βαθμολογικός πίνακας της Σούπερ Λίγκας, παραμένει στην κατηγορία ο 15ος της τελικής κατάταξης.

β) Αν καθυστερήσουν οι διαδικασίες, τη θέση της Βέροιας θα πάρει η τρίτη ομάδα των πλέι οφ της Football League και

γ) Μπορεί ο βαθμολογικός πίνακας να επικυρωθεί υπό αίρεση ενδεχόμενης απόφασης πειθαρχικών επιτροπών για υποβιβασμό ομάδας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here