Αιτήματα Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες- Επίθεση Ερντογάν σε ΕΕ από την Αγκυρα

 

«Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας να δώσουμε μία λύση στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.

Tην ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε κατά της ΕΕ για την στάση της απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές αλλά και για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για το κράτος Δικαίου στην Τουρκία.

«Ας δει πρώτα η Ευρώπη τι κάνει με τους μετανάστες πριν μας πει τι να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να αφήνει εκτός της επίθεσης ούτε την προσφυγική κρίση.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «χορεύει σε ναρκοπέδιο» επειδή, κατά την άποψή του, «υποστηρίζει έμμεσα ή άμεσα τρομοκρατικές ομάδες». «Η στάση της Ευρώπης είναι ανέντιμη και ανειλικρινής απέναντι σε τρομοκρατικές ομάδες στην Τουρκία» είπε, λέγοντας επίσης πως διάφορες τρομοκρατικές ομάδες έχουν «συνασπιστεί εναντίον της χώρας».

Όσον αφορά τις διάφορες καταδίκες από την ευρωπαϊκή πλευρά για τη διακυβέρνησή του, ο Ερντογάν είπε ότι «θα ακούσει την κριτική από την Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν είναι σωστή». «Όταν δεν είναι, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται» τόνισε.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο Τούρκος πρωθυπουργός προσήλθε στις Βρυξέλλες προβγάλλοντας ουσιαστικά το βασικό αίτημα της Αγκυρας για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Το περιεχόμενο της κοινής θέσης στην οποία κατέληξαν μεταξύ τους οι «28» την Πέμπτη κινείται πολύ κοντά στις γραμμές της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οι μέχρι τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το κείμενο να μην έχει αλλαγές στη διατύπωση του σημείου για την ενταξιακή διαδικασία -δηλαδή υπογραμμίζεται ο σεβασμός του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως ο Αχμ.Νταβούτογλου «δεν έχει ακόμη δει τις τελευταίες προτάσεις» της ευρωπαϊκής πλευράς.

«Η Ευρώπη πρέπει να δει τη συνολική εικόνα» υποστήριξε ο τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως «δεν είναι σίγουρο» ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα συμφωνήσει σε όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.

Η τουρκική πλευρά υπογράμμισε πως θα πιέσει συγκεκριμένα για άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες. «Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες επί της διαδικασίας για πλήρη ένταξη της Τουρκίας, έχουμε ήδη εκπληρώσει τα κριτήρια για άνοιγμα πολλών κεφαλαίων» υποστήριξε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας πως «για αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων, και αυτή είναι και η προσδοκία μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here