Παύλος Ρεμούνδος: «Το περιδέραιο της Φιορέντσας»

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ                         

Ένα σπάνιο και πολύτιμο περιδέραιο κατασκευασμένο από άριστο τεχνίτη, περνάει από γυναικείο λαιμό σε γυναικείο να λαιμό, από γαλαζοαίματη σε γαλαζοαίματη, από δούκισσες και βασίλισσες, διασχίζει αστραφτερό κι αναλοίωτο τους αιώνες, άλλοτε κληρονομείται, άλλοτε δωρίζεται κι άλλοτε αρπάζεται από πειρατές…Παρακολουθεί τις συναρπαστικές ζωές των γυναικών που είχαν το προνόμιο να το φορέσουν στον λαιμό τους, όλες ωραίες, ισχυρές και μοιραίες. Λες και την μοίρα τους καθόριζε αυτό το εκτυφλωτικής ομορφιάς περιδέραιο…
Από τις βενετσιάνες δούκισσες της Νάξου ως την θρυλική βασίλισσα της Κύπρου, την Κατερίνα Κορνάρο, την λατρεμένη του λαού της, κι από σουλτάνες βαλιντέ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την αυτοκράτειρα Ευγενία της Γαλλίας και κατόπιν την βασίλισσα της Ισπανίας Βικτώρια- Ευγενία, το περιδέραιο της Φιορέντσας ακολουθεί μιά μαγική, συναρπαστική διαδρομή επτά αιώνων για να καταλήξει στα 1970 σε δημοπρασία στην Γενεύη… «Το περιδέραιο της Φιορέντσας», του Παύλου Ρεμούνδου, εκδόσεις Ωκεανός.

Ο Παύλος Ρεμούνδος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι γέννημα-θρέμμα Αθηναίος και μάλιστα τετάρτης γενιάς και αυτός είναι ο μόνος λόγος, που αγαπάει ακόμη την Αθήνα. Όλοι οι άλλοι λόγοι, για τους οποίους την αγαπούσε, έχουν εκλείψει. Οι απότερες ρίζες του απλώνονται στην Άρτα, στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Κωνσταντινούπολη και στη Γαλλία. Σταδιοδρόμησε ως διπλωμάτης, και με την ιδιότητα αυτή έζησε για χρόνια στην Κένυα, στην Ολλανδία, στη Βουλγαρία, στην Αίγυπτο, στην Κροατία, στο Καμερούν και στην Κούβα. Έχει ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους του πλανή-τη, συλλέγοντας ανεκτίμητο πλούτο εμπειριών και αναμνήσεων. Μετά την λήξη της διπλωματικής διαδρομής του, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γρά-ψιμο. Έχει ήδη γράψει μια ιστορική βιογραφία με τίτλο «Εγώ, η Galla Placidia». Σήμερα ζει στην Αθήνα. Είναι πατέρας μιάς κόρης και παππούς της Ισαβέλλας και του Φίλιππου.

Η Ιστορία είναι μιά ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Ο συγγραφέας έχει την δυνατότητα, ξεκινώντας από πραγματικά γεγονότα, να δημιουργήσει αληθινούς ή φανταστικούς ήρωες και να πλάσει την δική τους ιστορία, ενσωματώνοντάς τους στην συγκεκριμένη εποχή, στην οποία αναφέρεται. Ένα μυθιστόρημα εποχής ταξιδεύει τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο και τόν κάνει ίσως να ξεχνιέται από τα σύγχρονα καθημερινά προβλήματα, που τόν ταλανίζουν.

–  Από πού εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου;

Την ιδέα μού τήν έδωσε αρχικά ο γαμπρός μου, πού είναι Τήνιος και πού, όπως και οι περισσότεροι Τήνιοι, κατάγεται από τους βενετσιάνους, που κυρίευσαν τα νησιά του Αιγαίου μετά την πρώτη Άλωση του 1204. Μού χάρισε ένα σπάνιο παλιό βιβλίο με τίτλο: «Ιστορικαί σελίδες Τήνου» του Κώστα Καιροφύλλα και όταν το διάβασα αποφάσισα να γράψω για τους Λατίνους των Κυκλάδων και το περίφημο δουκάτο της Νάξου. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, πού λίγοι Έλληνες γνωρίζουν. Αποτελεί το πρώτο μέρος του βιβλίου. Τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους. Πάνω στην έρευνα ανακάλυψα ότι η θρυλική βασίλισσα της Κύπρου Κατερίνα Λουζινιάν καταγόταν από τους δούκες της Νάξου. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα πρόσωπα και τις εποχές είναι ένα περιδέραιο. Αυτό με βοήθησε να εξελίξω την ιστορία μου μέχρι τον 20ό αιώνα. Θέλω εδώ να τονίσω ότι, παρά την μυθιστορηματική πλοκή, όλα τα πρόσωπα του βιβλίου είναι υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα. Ακόμα και το ίδιο το περιδέραιο υπήρξε στην πραγματικότητα και όντως πουλήθηκε σε δημοπρασία στην Γενεύη, το 1970. Όλα ήρθαν κι’ έδεσαν αρμονικά στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

–  Θα θέλατε να μάς μιλήσετε διεξοδικότερα για τους ήρωές σας;

Οι ήρωές μου ή μάλλον οι ηρωίδες μου ήταν γυναίκες πέρα από τα κοινά πρότυπα, που έζησαν ζωές συναρπαστικές και σφράγισαν με την έντονη προσωπικότητά τους την εποχή τους. Ποιός  μπορεί να αρνηθεί την επιρροή της βασίλισσας Κατερίνας Κορνάρο – Λουζινιάν στην βενετσιάνικη Αναγέννηση; Τήν ύμνησαν διάσημοι ποιητές, ζωγράφοι και μουσικοί, που όλοι μαζί έχτισαν το μύθο της. Μέχρι και όπερα γράφτηκε, που φέρει τ’ όνομά της. Ποιός δεν γνωρίζει ότι ολόκληρη την Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία την σφράγισε η λάμψη και η ακτινοβολία της αυτοκράτειρας Ευγενίας, μιάς δευτεροκλασάτης ισπανίδας αριστοκράτισσας, που η θεά Τύχη εκτίναξε σε ένα από τα ύψιστα βάθρα της δόξας; Ο σχεδιασμός και η ρυμοτομία του σημερινού Παρισιού, της ομορφότερης πόλης του κόσμου, οφείλεται σε δική της πρωτοβουλία. Είναι κοινό μυστικό ότι υπήρξαν σουλτάνες βαλιντέ, που κυβέρνησαν την οθωμανική αυτοκρατορία πίσω από τον θρόνο των ανίκανων γυιών τους. Όλες αυτές οι γυναίκες – μύθοι έκαναν τους άντρες που έζησαν μαζί τους

–  Έχετε γράψει άλλα μυθιστορήματα αυτού του είδους;

Έχω ήδη γράψει και εκδώσει μία μυθιστορηματική βιογραφία μιάς άλλης γυναίκας – μύθου, της Αυγούστας Galla Placidia, της φιλόδοξης μοναχοκόρης του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α’. Έχω επίσης γράψει δύο σύγχρονα μυθιστορήματα, που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί. Αυτήν την περίοδο γράφω ένα άλλο ιστορικό μυθιστόρημα σχετικά με την επίδραση των βυζαντινών στην ιταλική και την γαλλική Αναγέννηση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here