Παυλόπουλος: Θεμέλιο των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, η συνθήκη της Λωζάνης-Δεν χωρά ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αποφασιστικό μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε κατά τον χαιρετισμό του που του απεύθυνε κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι θελέμιο των καλών μας σχέσεων και της φιλίας μας και επομένως είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χωρά ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, τόνισε. 

«Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ε.Ε», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνθήκη της Λωζάνης θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαιού. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζήτηματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες, τόνισε.

«Τα ίδια που είπα για τον μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε. ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», συμπλήρωσε.

«Θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.», επεσήμανε.

«Είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και για τον πολιτισμό μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων, είπε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε

Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι να μείνει ιστορική η επισκεψή σας. Προσυπογράφω αυτό που τονίζετε, ότι όποια διαφορά έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνια και ήμουν ειλικρινής σε ό,τι σας είπα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here