Παυλόπουλος: Θαρραλέα η πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό

Θαρραλέα χαρακτηρίζει την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή που έδωσε  στο φύλλο της Δευτέρας της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», ενόψει της επίσκεψής του στη Γερμανία.

«Ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την προσφυγική πολιτική της ‘Αγκελα Μέρκελ, κατηγορεί δε την Τουρκία ότι στηρίζει τους διακινητές προσφύγων» αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο της εκτενούς συνέντευξης, στην οποία ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «η Μέρκελ είναι μεγάλη πολιτικός» και με τις αποφάσεις της στο προσφυγικό προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στην Γερμανία.

Οταν ερωτάται συγκεκριμένα για την κατηγορία κατά της Τουρκίας, ο κ Παυλόπουλος διευκρινίζει πάντως ότι δεν εννοεί την τουρκική ηγεσία αλλά το Λιμενικό για το οποίο όπως λέει, η Ελλάδα έχει αποδείξεις ότι συνεργάζεται με τους διακινητές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: Ο ελληνικός λαός αποφάσισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποβλήθηκε σε πολλές θυσίες. Και έχει πίσω του δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Ευρώπη επικράτησε η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνο εντός Ευρωζώνης και ΕΕ. Αλλά κατέστη σαφές και το εξής: Η ΕΕ και η Ευρωζώνη χρειάζονται την Ελλάδα εξίσου.

Σε ε ό,τι αφορά το χρέος, διευκρινίζει: «Είμαι όμως της άποψης ότι η ΕΕ βεβαίως θα τηρήσει την υποχρέωσή της να ανοίξει την συζήτηση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή ήταν η συμφωνία. Και δεν μιλάμε για ένα κούρεμα χρέους, αλλά για μια αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ (ESM).

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις, εξηγεί ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν έχουν παραγραφεί και θα τεθούν στο κατάλληλο διεθνές forum, π.χ. στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here